Image
36--Valkki1--main.jpg

Valkoinen ruotsinhirvikoira

Käyttötarkoitus

Valkoista ruotsinhirvikoiraa käytetään metsästyksessä pääasiassa pysäyttävänä koirana hirven, karhun, ilveksen sekä pienpetojen metsästyksessä. Rotua rekisteröidään Suomessa noin 20-50 pentua/vuosi. Rodun kotimaa on nimensä mukaisesti Ruotsi.

Luonne ja käyttäytyminen

Olemukseltaan valkoinen ruotsinhirvikoira on rauhallinen, kuitenkin valppaan vaikutelman antava. Se on erittäin ihmisystävällinen ja miellyttämishaluinen, tämän vuoksi se sopii erinomaisesti myös lapsiperheen koiraksi.

Rodulle ominainen rauhallinen, painostamaton haukku riistatyöskentelyssä saa usein aremmankin saaliseläimen pysymään pienellä alueella. Tämä ominaisuus yhdistettynä yhteistyökyisyyteen omistajan kanssa tekee rodusta erinomaisen metsästyskoiran pienemmillekin metsästysalueille.    

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on perusterve pohjoismainen pystykorvarotu ja isoja terveysongelmia ei ole. Rodun PEVISA- ohjelmassa on lonkkakuvaus ennen toista pentuetta.

Turkinhoito

Turkki on helppohoitoinen ja sitä ei tarvitse trimmata. Karvanvaihdon aikana turkkia kannattaa harjata. Läpimärkä turkki kannattaa antaa kuivahtaa esim. sisätiloissa tai lämpimässä koiratalossa/ -kopissa. Tarvittaessa turkki kannattaa pestä, etenkin ennen näyttelyä tai jos se on likaantunut.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Valkoisen ruotsinhirvikoiran tulee päästä metsään, eli rotu sopii sekä suur-, että pienriistan metsästäjälle tai henkilölle, joka harrastaa koiran kanssa hirvenhaukkukokeita ja koiranäyttelyitä.

Muuta

Pennun hankintaa suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä rodun jalostus-/ pentuneuvojiin.

Teksti ja kuvat: Suomen Harmaahirvikoirajärjestö

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus