Image
koiramme-lehti.jpg

Kääpiösnautseri

16 pentua

Käyttötarkoitus

Kääpiösnautseri on alun perin ollut pääasiassa rottakoira, joka on pyydystänyt jyrsijöitä tallilla. Nykyisin siitä on tullut lähinnä seura- ja harrastuskoira. Se on vahva, silti elegantti, neliömäinen temperamenttinen karkeakarvainen koira. Sillä on jalo pitkänomainen pää, tuuheat kulmakarvat ja parta, ilme on tarkkaavainen ja jopa röyhkeä. Runko on syvä ja tiivis, selkälinja aavistuksen laskeva, kulmaukset normaalit ja liikkeet maatavoittavat. Kääpiösnautseri on saksalainen rotu ja se on syntynyt risteyttämällä keskikokoisia snautsereita ja affenpinsereitä sekä myös muita pienempiä ns. pihakoiria. Aikoinaan Saksasta löytyi "karkeakarvaisia kääpiö- ja apinapinsereitä". Nykyisessä muodossaan kääpiösnautsereita on ollut Saksassa vuodesta 1910. Alkujaan väritys oli hyvin kirjavaa, nykyään Saksan ja kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n hyväksymät värit ovat musta, pippuri&suola (harmaa), musta-hopea ja valkoinen. Kääpiösnautserista on tullut suosittu rotu monissa maissa ja sitä löytyy kaikista maanosista.

Luonne ja käyttäytyminen

Kääpiösnautseri on älykäs ja temperamenttinen, reipas pieni koira, joka kaipaa tekemistä ja viihtyy lenkkipoluilla. "Sylikoiraksi" siitä ei ole, vaan ennemminkin aktiivisen ihmisen hyväksi toveriksi niin ulkoiluun kuin myös tottelevaisuus- ja agilitykilpailuihin. Pienestä koostaan huolimatta se on hyvä vahti, joka ei pelkää puolustaa isäntäänsä ja omaa reviiriään. Kokonsa ja luonteensa puolesta se on ihanteellinen omistajalleen uskollinen seuralainen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Kääpiösnautserin keskeisimpiä terveysongelmia ovat silmäsairauksista kaihi ja PRA, virtsakivet, Myotonia Congenita, munuaisten vajaakehitys, epilepsia, maksashuntti sekä alttius sairastua mycobacterium avium-bakteerin aiheuttamaan infektioon. Kaikki edellä mainitut sairaudet ovat koiran elämänlaatuun merkittävästi vaikuttavia ja voivat aiheuttaa joko vakavaa haittaa tai jopa koiran kuoleman.

Turkinhoito

Kääpiösnautseri kuuluu trimmattaviin rotuihin ja sen turkki on nypittävä vähintään kahdesti vuodessa. Lisäksi "siistiminen" noin kuukauden tai kahden välein edesauttaa pitämään koiran ulkonäön rotumääritelmän mukaisena. Näyttelyyn osallistuva koira on syytä "siistiä" noin viikkoa ennen näyttelyä. Trimmauksen pystyy hyvin oppimaan itsekin, mutta ainakin aluksi on parempi kääntyä kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan puoleen. Oikein trimmattu turkki on helppohoitoinen eikä siitä lähde karvoja.

Muut hoitotoimenpiteet supistuvat pohjavillan kampaukseen sekä normaaliin turkinhoitoon, kuten harjaamiseen ja pesuun tarvittaessa, hampaiden, silmien ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkuuseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Kääpiösnautseri sopii aktiivisille ihmisille ulkoilu- ja harrastuskaveriksi. Kääpiösnautseri on seurallinen koira, joka iloitsee saadessaan olla mukana arkisissa touhuissa. Sen suunnitelmalliseen kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen kannattaa varata aikaa jo pentuvaiheessa. Kääpiösnautseri oppii nopeasti uusia temppuja, varsinkin, jos tarjolla on hyvä palkka!

Teksti: Suomen Kääpiösnautserikerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

kääpiösnautseri, musta-hopea

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
DARTH VADER LUOTO TITTA 1 uros, 3 naarasta 09.03.2023 27.04.2023 2000 €
Yhteensä: 1 pentue 4 pentua

kääpiösnautseri, pippuri & suola

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
GIYANAKAM LAPPALAINEN SARI 1 naaras 06.11.2022 25.12.2022 1800 €
DAVYDOVIN DAVIDOFF-ANDERSSON MARINA 2 urosta 04.02.2023 25.03.2023 2100 €
GREEDY RASCAL'S MÅRD MINNA PUSULA 2 urosta, 1 naaras 24.01.2023 17.03.2023 2000 €
LOUHIPARRAN LOUHISUO LEENA KARVIA 1 uros, 3 naarasta 16.02.2023 06.04.2023 1800 €
FAUSTKÄMPFEN ASKOLA-MAUNO KIKKO VALKEALA 2 naarasta 14.02.2023 07.04.2023 1600 €
Yhteensä: 5 pentuetta 12 pentua