Image
mustasnautseri.jpg

Snautseri

Käyttötarkoitus

Snautserin nykyinen käyttötarkoitus on toimia vahti- ja seurakoirana. Se pystyy myös toimimaan palveluskoiratehtävissä.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan snautseri on eloisa ja leikkisä, joka säilyy yleensä läpi koko koiran elin iän. Lisäksi snautserit ovat luonnostaan epäileväisiä, mutta oikea snautseri ei koskaan pelkää tai ole arka, päinvastoin se omaa aimo annoksen rohkeutta ja uteliaisuutta.  Se pitää lapsista ja hoitaa "baby-sitterin" tehtävät tunnollisesti. Se on yhden perheen koira, eikä piittaa juurikaan vieraista. Isännälleen se on ehdottoman uskollinen. Snautseri nauttii pitkistä ulkoiluista ja toiminnasta. Se ei sovellu kenelle tahansa, vaan vaatii vertaistaan seuraa ja lenkkitoveria.

Yleisimmät asiat terveydestä

Snautseri on suhteellisen perusterve rotu. Sen rakenne on terve eikä ulkomuotoa ole liioiteltu. Rodun lonkka- ja silmäsairauksia seurataan, muttei ole mikään iso-ongelmainen perinnöllisten sairauksien osalta.

Turkinhoito

Snautseri kuuluu trimmattaviin rotuihin ja sen turkki on nypittävä keskimäärin kahdesti vuodessa. Lisäksi "siistiminen" noin kahden kuukauden välein edesauttaa pitämään koiran ulkonäön rotumääritelmän mukaisena. Lisäksi näyttelyyn osallistuva koira on syytä "siistiä" noin viikkoa ennen näyttelyä. Trimmauksen pystyy oppimaan itsekin, mutta ainakin aluksi on parempi kääntyä kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan puoleen. Hyvin trimmattu turkki on helppohoitoinen eikä siitä lähde suuremmin karvoja.

Muut hoitotoimenpiteet supistuvat normaaliin turkinhoitoon (kampaus ja pesu tarvittaessa), hampaiden, silmien ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkuuseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Snautseri sopii kaikenlaiseen menoon ja kestää monenlaista käyttöä.  Se sopii niin aktiiviselle puuhastelijalle, kuin myös pelkäksi lenkkikaveriksi. Vaatii peruskoulutuksen.

Teksti ja kuvat: Suomen Snautserikerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus