Käyttötarkoitus

Kettuterrieri kuuluu koiramaailman klassikoihin. Se on alun perin metsästyskoira, jota yhä edelleen käytetään pääasiassa ketun, mäyrän ja supikoiran maan alla tapahtuvaan metsästykseen.

Luonne ja käyttäytyminen

Se on luonteeltaan rohkea, itsevarma ja periksi antamaton, sillä näitä ominaisuuksia tarvitaan luolakoiratyöskentelyssä. Kettuterrieri soveltuu myös moneen muuhunkin metsästykseen, kuten esim. verijälki- ja vesiriistatyöskentelyyn.
Kettuterrieri on oppivainen, ja voidaan kouluttaa monenlaisiin tehtäviin, mutta itsenäisenä toimijana sillä ei ole luontaista miellyttämishalua, joten kouluttajan on syytä olla kärsivällinen ja löytää sopivat motivointikeinot. Nuori, vilkas kettuterrieri voi olla myös lyhytjännitteinen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Kettuterrieri ei pienistä valita, ja rotu on yleensä hyvin terve, elinvoimainen ja vastustuskykyinen. Perinnöllisiä sairauksia ja vikoja esiintyy vain erittäin harvoin. Kettuterrieri kuuluu koiramaailman pitkäikäisimpiin rotuihin.

Turkinhoito

Kettuterriereitä on kahdenlaisia, karkea- ja sileäkarvaisia. Karkeakarvainen vaatii ammattitaitoisen, nyppimällä suoritetun trimmauksen 3-4 kertaa vuodessa pysyäkseen siistin näköisenä ja säilyttääkseen oikean, karkean ja likaahylkivän karvanlaatunsa ja kirkkaat värinsä, mutta toisaalta siitä ei juuri lähde karvaa. Sileäkarvainen on helppohoitoinen, mutta siitä lähtee karvaa jonkin verran. Näyttelyitä varten karkeakarvainen on trimmattava erittäin huolellisesti ja taitavasti, sileäkarvaistakin siistitään hieman, vaikkei sitä varsinaisesti trimmatakaan.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Kettuterrieri on oivallinen seura- ja harrastuskoira. Se on eloisa, leikkisä ja tarmokas ja säilyttää nämä luonteenpiirteet yleensä vanhaksi asti. Se ei sovi sellaiselle ihmiselle, joka hakee rauhallista sohvaperunaa. Kettuterrieri ei ole "nössöjen" koira, vaan siinä on särmää ja persoonallisuutta, ja kenelle tämä rotu sopii, hankkii yleensä aina kettuterrierin. Kettuterrieri jaksaa lenkkeillä ja touhuta väsymättä. Kettuterrieri ei ole ns. "yhden miehen koira", vaan sopeutuvainen, ihmisystävällinen ja avoin, eikä sille yleensä tuota ongelmaa vaihtaa kotia aikuisenakaan. Kettuterrierit eivät useimmiten sovi pidettäväksi laumassa toisten koirien, etenkään samanrotuisten ja samaa sukupuolta edustavien koirien kanssa, sillä herkästi tulistuvina ne saattavat riitaantua ja tappeluita voi syntyä. Kettuterrieri tulee kuitenkin yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, koska se jaksaa leikkiä loputtomasti ja luolakoirana sillä on korkea kipukynnys.

Teksti: Suomen Kettuterrierit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus