Käyttötarkoitus

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira on harvinaisuus, kallisarvoinen perintö täynnä Ruotsin ja Tanskan kulttuurihistoriaa. Pihakoira (Gårdshunden) kuten harrastajat sitä kutsuvat, on lähtöisin Tanskasta ja Etelä-Ruotsista, jossa sitä luultavasti on ollut maatiloilla jo 1700–1800 luvulla. Tällä pienellä koiralla oli monia tehtäviä maalaistalon pihapiirissä. Se piti pihapiirin puhtaana rotista ja muista pikkujyrsijöistä ja ajoi ketut pois kanaloista. Se oli mukana lasten leikeissä ja aina valmis pieniin kepposiin. Pihakoirista kerrotaan tarinoita kuinka ne ovat saattaneet lapsen kouluun, odotelleet koulun liepeillä ja kulkeneet sitten yhdessä illalla kotiin.

Kaupunkilaistumisen myötä 1900-luvun puolivälissä rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon, mutta onneksi ruotsalaiset ja tanskalaiset kasvattajat elvyttivät rodun ja se hyväksyttiin vuonna 1987. Ensimmäinen pihakoira tuotiin Suomeen vuonna 1989.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan pihakoira on iloinen, valpas, ystävällinen ja älykäs. Se on erittäin nopea oppimaan ja siltä löytyy yleensä yhteistyökykyä ja -halua. Pelkäksi sohvakoiraksi se ei sovi, sillä se viihtyy mukana perheen jokapäiväisessä toiminnassa ja siitä saa hyvän kaverin pidemmällekin lenkille. Rodulle sopivia lajeja ovat agility, tottelevaisuuskoulutus, raunio, jälki jne. Aina ei tarvitse harjoituskentälle kuitenkaan lähteä, pääasia että koiran kanssa touhutaan.

Turkinhoito

Turkki on lyhyt eikä vaadi paljoa hoitoa, riittää kun sualla poistaa irtokarvat. Pihakoira on kylmän arka ja tarvitsee talvella takin tms. Hoitotoimenpiteet supistuvat koiran normaaliin terveydenhoitoon, pesuun, hampaiden ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkuuseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on melko terve, yksittäisiä sairastuneita on, mutta ei mitään erityistä rodun keskuudessa yleistynyttä sairautta tai vaivaa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii reippaille ihmisille, jotka haluavat koiran, jonka kanssa voi touhuta kaikenlaista.

Teksti ja kuvat: Suomen Tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.