Image
125--kultainen--Victoria_Ahlstrom.jpg

Kultainennoutaja

12 pentua

Käyttötarkoitus

Kultainennoutaja on alun perin jalostettu metsästyskoiraksi eli ammutun pienriistan noutajaksi.

Luonne ja käyttäytyminen

Kultainennoutaja on hyväntahtoinen, ystävällinen, älykäs, miellyttämisen- ja toiminnanhaluinen koira. Kultaisen rodunomaiset ominaisuudet tekevät siitä hyvän harrastuskoiran moniin eri lajeihin. Kultainen ei ole pelkkä seurakoira, vaan se kaipaa paljon liikuntaa sekä ohjattua toimintaa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Kultainennoutaja on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen rotu ja rodussa esiintyy moninainen kirjo erilaisia sairauksia. Kuitenkin todellista tietoa siitä, mitkä ovat rodun aitoja tyyppisairauksia tai ongelmia on vaikea saada selville. Luuston kasvuhäiriöt, kasvainsairaudet, allergiat ja iktyoosi ovat varsin tavallisia rodussa. Suurin osa kultaisistanoutajista elää kuitenkin perusterveen koiran elämää.

Turkinhoito

Vaikka kultainennoutaja ei kuulu kauttaaltaan trimmattaviin rotuihin, turkki siistitään näyttelyyn mentäessä kaulasta, korvista, hännästä ja tassuista. Kultaisennoutajan karvapeite koostuu peitinkarvasta ja sen alla olevasta runsaasta pohjavillasta. Erityisesti karvanlähdön aikaan turkki vaatii säännöllistä harjausta.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Kultainennoutaja on monipuolinen rotu, joka soveltuu monenlaiseen toimintaan. Yleisimpiä harrastusmuotoja ovat koiranäyttelyt, rodunomaiset kokeet ja tottelevaisuuskokeet. Se sopii myös hyvin pienriistan metsästäjälle, liikunnallisen ihmisen lenkkikaveriksi ja koko perheen lemmikiksi. Suuren kokonsa takia se ei kuitenkaan sovellu lapsen ulkoilutettavaksi yksin ilman aikuisen seuraa.

Muuta

Kultaiset ovat monessa maassa – myös Suomessa - jakautuneet kahteen eri linjaan eli käyttölinjaisiin (metsästyslinjainen) ja näyttelylinjaisiin. Näiden kahden linjan väliin mahtuu suuri joukko koiria, joista on sekä käyttöön että näyttöön. Monet kasvattajat ovat kuitenkin halunneet panostaa yhä selkeämmin jompaan kumpaan. Lisätietoja rodusta saat rotuyhdistyksen sivuilta sekä kasvattajilta.

Teksti ja kuvat: Kultainen Rengas - Golden Ring GR ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

kultainennoutaja

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
MAJIK LEHTONEN RIITTA LIISA PORVOO 2 urosta, 7 naarasta 10.05.2024 28.06.2024 2000 €
GOLDEN BEAT LAINE HEIDI 3 urosta 26.04.2024 14.06.2024 2000 €
Yhteensä: 2 pentuetta 12 pentua