Käyttötarkoitus:

Metsästyskoira

Luonne ja käyttäytyminen:

Metsästyskoirana rodun tulee olla tarkkaavainen ja peloton. Se on innokas, eloisa, ystävällinen ja itsevarma.

Vaikka rotua käytetään etupäässä metsäkanalintujen (metso ja teeri) metsästykseen. Siitä on myös turkisriistan metsästykseen ja se pystyy pysäyttämään hirven.

Yleisimmät asiat terveydestä:

Pohjanpystykorvalla ei ole huomattavan paljon yleistä elinkykyä ja elämisen laatua heikentäviä perinnöllisiä sairauksia. Luonnonrotuna pohjanpystykorvalla ei myöskään ole liioiteltuja anatomisia piirteitä, jotka vaarantaisivat hyvinvointia, liikuntaa, hengitystä tai normaalia lisääntymistä ja elinikäennuste on yleensä pitkä.

Rodulla esiintyy kuitenkin jonkun verran suoria polvikulmauksia, jotka altistavat polvilumpionluksaatiolle (n. 5 %).  Epilepsiaa esiintyy myös useimmissa valtalinjoissa.

Tämän lisäksi noin 8 prosentilla löytyy erilaisia silmämuutoksia, joihin kuuluvat mm.: perinnöllinen harmaakaihi, PHTVL/PHPV, joka on jäänne silmän linssin ja silmänpohjan välisestä sikiöaikaisesta verisuonesta, samoin verkkokalvon vajaakehitystä (RD) ja ylimääräisiä ripsiä.

Kuuroutta esiintyy joskus, useimmiten liian valkoisen värin yhteydessä, kun myös pää ja korvat ovat valkoiset.

Turkinhoito:

Karvanlähtöaikoina on hyvä karstata, mikäli koira on sisätiloissa. Muutoin turkinhoito on helppoa, sillä turkki pitää itse itsensä puhtaana. Jopa hyvinkin rapaisen koiran turkki kuivuessaan puhdistuu lähes itsestään.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii:

Liikunnalliselle, metsästävälle, ei kovasti ”äkseeraavalle”, lapsiperheelle.

Teksti: Suomen Pystykorvajärjestö

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.