Image
schape007.jpg

Schapendoes

Käyttötarkoitus

Schapendoes on hollantilainen kevytrakenteinen paimenkoira. Se on sosiaalinen ja seurallinen ja aina valmis leikkiin ja hauskanpitoon. Schapendoes on älykäs ja se oppii nopeasti ja helposti. Sen kanssa voi harrastaa monipuolisesti, kuten agilityä, tokoa, jälkeä, hakua ja etsintää sekä pelastuskoiratoimintaa, näyttelyitä sekä paimennusta.

Luonne ja käyttäytyminen

Schapendoes on aktiivinen ja energinen, sillä on oltava mielekästä tekemistä. Sen on saatava runsaasti liikuntaa tai aktivointia. Se on älykäs ja kykenee toimimaan itsenäisesti. Sen on oltava iloisen hilpeä, kekseliäs ja ystävällinen. Se ei saa olla käytökseltään hermostunut eikä aggressiivinen. Tuntemiaan ihmisiä kohtaan se osoittaa kiintymystä ja lojaalisuutta. Schapendoes haluaa olla siellä, missä muukin perhe. Se tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Se on valpas, eloisa, tottelevainen ja avoin karvapallo. Luonne suositellaan arvioitavaksi luonnetta määrittävässä kokeessa.

Turkinhoito

Karva on pitkää, rotumääritelmä sanoo "runsaat 7 cm ja takaosassa ylikin", mutta tämän päivän hoidolla ja ruokinnalla se on yleensä pidempi. Turkki on laineikas, ei sileä. Selvästi kihara tai säkkärä karvapeite ei ole sallittu. Karva on karkeahkoa, hienolaatuista ja kuivaa, ei kuitenkaan silkkistä. Runsaasta karvasta johtuen ympärysmitta etenkin takaosassa vaikuttaa todellista suuremmalta. Päälaen karvapeite on erittäin runsas. Schapendoesilla on viikset ja parta.

Perinteisesti Schapendoes on ollut työkoira ja myös sen turkin tulee näyttää siltä. Se ei saa olla liian kammattu näyttelyssä. Koira pestään kun se on likainen. Hollannissa schapendoes pestään harvoin, vain kun se on todella likainen ja silloinkin yleensä ilman shampoota. Liika pesu pehmentää turkin, jonka tulee olla karkeaa. Oikeanlaatuinen turkki ei takkuunnu kovin helposti ja perusteellinen kampaaminen viikon - kahden välein riittää pitämään ongelmat poissa. Päivittäinen hoito on suositeltavaa, varsinkin pentuturkin vaihtuessa. Schapendoesilla pitää olla pohjavilla ja sitä ei saa repiä kammatessa irti. Turkkia ei trimmata.

Yleisimmät asiat terveydestä

Schapendoes on melko terve ja pitkäikäinen rotu, se voi elää jopa yli 15-vuotiaaksi. Suomen Schapendoes ry antaa yhdistelmähyväksynnän vain, jos jalostukseen käytettävien koirien silmät on tarkastettu sekä terveet, lisäksi suositellaan kuvauttamaan lonkat ja kyynärpäät. Rodussa esiintyy silmäsairauksista lähinnä kaihia ja ylimääräisiä ripsiä.

Teksti: Suomen Schapendoes ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus