Image
216--Näyttelykehässä.jpg

Partacollie

Käyttötarkoitus

Partacollie on skotlantilainen pitkäkarvainen paimenkoira. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut lammas- ja karjalaumoja kuljettava paimenkoira sekä Skotlannin haasteellisilla rinteillä lammaslaumojen kokoaminen. Nykyään rotua käytetään harvoin työskentelevänä paimenkoirana, mutta paimennusta harrastavia löytyy kiitettävä määrä rodun piiristä.

Luonne ja käyttäytyminen

Partacollie on iloinen, vilkas ja toiminnanhaluinen paimenkoira. Sen tulee olla itsevarma ja rakastaa ihmisiä. Pääsääntöisesti partacolliet tulevat erinomaisen hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa ja ovat hyvin ystävällisiä vieraillekin ihmisille. Iloisesta ja ystävällisestä maineestaan huolimatta partacollie tarvitsee peruskoulutuksen. Se on hyvin älykäs ja sopii monenlaiseen harrastukseen. Sen kanssa harrastetaan mm. agilityä, tottelevaisuutta ja Rally-tokoa. Myös paimennusharrastus on viimevuosina lisääntynyt ja rodulla on myös PK-oikeudet. Partacollie on myös suosittu koiranäyttelyrotu.

Partacollie nauttii kaikesta toiminnasta ja tyypillistä partacollien luonteelle on olla aina ns. pilke silmäkulmassa. Innostuessaan se saattaa haukkua riehakkaastikin ja sille tulee pennusta lähtien opettaa millaista käytöstä siltä edellytetään. Paimenkoirana sen kouluttaminen on melko helppoa, jos vain kouluttamisen alkeet ovat hallussa. Ohjaajan täytyy olla selkeä ja määrätietoinen. Koska partacollie on nopea oppimaan, oppii se myös ei-toivotut asiat helposti, jos omistaja/ohjaaja ei osaa puuttua ei toivottuun käytökseen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Perinnöllisistä sairauksista yleisin on lonkkaniveldysplasia, mutta rodun tilanne on parantunut vuosien saatossa. Rotu kuuluu PEVISA:an eli Suomen Kennelliiton laatimaan perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan, joten jalostukseen käytettävät yksilöt tulee tutkia lonkkien ja kyynärien osalta. Rodussa esiintyy myös joitain autoimmuunisairauksia. Silmäpeilauksessa ilmeneviä silmäsairauksia rodulla ei ole juurikaan esiintynyt. Rakenteeltaan rotu on peruskoira, sillä ei esiinny mitään rakenteellisia terveysongelmia.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisena rotuna turkki vaatii säännöllisen hoidon. Turkki on kaksinkertainen. Päällyskarva on karheaa ja noin 20-30 cm pitkää. Pohjavilla on pehmeää ja tuuheaa. Turkki ei saa olla liioiteltu eikä peittää koiran ääriviivoja vaan korostaa niitä. Tuuhea turkki antaa partacollielle kauniit pehmeät linjat. Turkki vaatii ahkeraa harjaamista kun pentuturkki vaihtuu aikuisen karvaan. Aikuisen turkki pysyy kunnossa, jos se harjataan perusteellisesti 1-2 viikon välein. Harjaamiseen menee aikaa puolesta tunnista tuntiin kerrallaan.

Rodussa esiintyy neljää väriä; musta, ruskea, sininen ja hiekka. Kaikki valkoisin värimerkein tai ilman niitä. Yleisin väri on musta valkoisin merkein. Rodussa on ns. haalennusgeeni eli harmaantumistekijä vallitsevana, joten lähes kaikki vaalenevat pentuväristään tultuaan aikuisiksi. Aikuisen koiran turkin värissä voi olla eri sävyjä eri ikäkausina. Turkin väri ei vaikuta turkin laatuun vaan kaikissa väreissä tulisi laadun olla samanlaista karheaa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Partacollie on erinomainen perhekoira ja harrastuskoira, joka ruumiinrakenteensa ja luonteensa puolesta sopii monenlaiseen harrastamiseen. Paimenkoiralle tyypillisesti se viihtyy parhaiten laumansa parissa ja se ei sovellu ulkona pidettäväksi tarhakoiraksi runsaasta turkistaan huolimatta. Partacollie sopii erinomaisesti ihmiselle, joka nauttii iloisesta ja vauhdikkaasta toiminnasta mutta partis osaa myös rauhoittua ja on sisätiloissa varsin huomaamaton. Rotu on hyvin sopeutuvainen ja usein sanotaankin, että oikealuonteisen partacollien kanssa voi mennä mihin vain.

Teksti ja kuvat: Suomen Partacolliet ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus