Image
Vanhaenglanninlammaskoira

Vanhaenglanninlammaskoira

Käyttötarkoitus

Aikoinaan nämä keskisuuret vahvat ja rohkeat koirat paimensivat, kuljettivat karjaa ja vahtivat laumoja. Nykyisin rotu on enimmäkseen seurakoira, mutta omaa edelleen hyvin samankaltaisen neliömäisen ulkomuodon ja harmaa-valkoisen karkean säänkestävän kaksikerroksisen tuuhean turkin. Helposti koulutettava lammaskoira on iloinen, uskollinen ja luotettava perheenjäsen.

Luonne ja käyttäytyminen

Vanhaenglanninlammaskoira on rohkea, avoin, uskollinen, lempeä ja luotettava. Se ei ole ollenkaan hermostunut tai aggressiivinen aiheettomasti. Se on seurallinen ja leikkisä koira, joka nauttii paljon kaikenlaisesta liikunnasta ja ihmisten kanssa touhuamisesta. Vanhanenglanninlammaskoiran luonne riippuu kuitenkin yksilöllisesti koirasta. Toiset yksilöt vartioivat hurjasti reviiriään ja toiset valitsevat rauhallisen paikan, josta sitä vartioivat.

Yleisimmät asiat terveydestä

Vanhaenglanninlammaskoirat ovat pääsääntöisesti melko terveitä ja pitkäikäisiä, mutta kuten kaikilla roduilla, myös vanhaenglanninlammaskoirilla esiintyy joukko periytyviä vikoja ja sairauksia. Vanhaenglanninlammaskoiralla esiintyy melko paljon lonkka- ja kyynärnivelien kasvuhäiriöitä, niihin liittyen nivellöysyyttä sekä nivelrikkoa. Lisäksi on esiintynyt spondyloosia eli selkänikamien silloittumista sekä silmäsairauksia. Perinnöllisten vikojen vastustamisohjelma (PEVISA) asettaa minimivaatimukset jalostukseen käytettäville koirille. Molemmilla vanhemmilla tulee olla tutkitut lonkat, kyynärpäät ja silmät.

Turkinhoito

Karvapeite muodostuu karkeahkosta päällyskarvasta ja pehmeämmästä pohjavillasta.

Vaihtelu turkin työläydessä yksilöiden välillä on suuri, eikä pennusta ei voi vielä varmasti tietää, millainen turkki sille tulee. Lammaskoira tulee totuttaa jo pennusta turkin harjaamiseen. Jotta turkki pysyisi kunnossa ja takuttomana, tulisi lammaskoira harjata kerran viikossa kunnolla läpi. Tämä tarkoittaa järjestelmällistä harjaamista, niin että koira makaa kyljellään lattialla tai pöydällä. Turkki harjataan jakaus jakaukselta pohjaa myöten aina ihoon asti. Pelkkä turkin päältä kevyesti harjaaminen ei riitä. Mahanalus, korvien taustat, kainalot ja nivuset sekä varpaanvälit takkuuntuvat helposti. Ne ovat myös herkkiä kohtia koiralle, joten kannattaa huolehtia niiden säännöllisestä harjaamisesta jo ennen takkujen syntymistä. Ensiarvoisen tärkeää on siis harjaamisen säännöllisyys, jottei turkki pääse takkuuntumaan ja huopumaan. Yksi vaihtoehto on pitää turkki lyhyenä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Vanhaenglanninlammaskoira sopii monenlaisille ihmisille, mutta aina täytyy muistaa, että jokainen koira tarvitsee riittävästi liikuntaa ja hyvän tapakasvatuksen. Rotu sopii ihmiselle, joka haluaa harrastaa ja viettää aikaansa koiran kanssa – pilke silmäkulmassa. Vanhaenglanninlammaskoira on ihanteellinen koira harrastukseen kuin harrastukseen, mutta mikään kisatykki se ei ole. Turkinhoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Muuta

Lammaskoira on monipuolinen harrastuskoira, joka soveltuu lähes kaikkiin harrastusmuotoihin. Näyttelyt ovat suosituin harrastusmuoto, mutta lammaskoiran kanssa harrastetaan muutakin; tokoa, agilitya, rallytokoa. Paimennusta kokeilleet koirat ovat osoittaneet vahvoja taipumuksia.

Lampurien kanssa voi harrastaa melkein mitä vaan. Ne ovat yleensä nopeita ja innokkaita oppimaan uusia asioita, mutta toisaalta jaksavat toimia pitkäjänteisestikin.

Teksti ja kuvat: Vanhaenglanninlammaskoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus