Image
kalenteri17.jpg

Skotlanninhirvikoira

Käyttötarkoitus

Skotlanninhirvikoiraa on alun perin käytetty saksanhirven metsästykseen, mutta metsästyskäytössä niitä ei enää ole. 

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan skotti on lempeä, rauhallinen, arvokas, hiljainen ja herkkä, joten niitä pitää käsitellä määrätietoisesti, mutta ei kovin ottein. Leikkiessään toisten koirien kanssa skotti voi olla äänekäs ja otteissaan välillä liiankin raju. Erityisesti ne pitävät takaa-ajajan osasta leikissä, takaa-ajettavana oleminen ei ole mieluisaa. Iän myötä ne voivat muuttua jopa laiskoiksi, ja varsinkaan hihnassa ulkoileminen niitä ei motivoi. Skotit eivät siedä kuumuutta kovin hyvin, joten kesäkuumalla lenkit on syytä jättää illemmaksi, kun sää vähän viilenee.

Yleisimmät asiat terveydestä

Skotit ovat suhteellisen terveitä, mutta monia isoja rotuja vaivaavat sairaudet ovat skottienkin riesana, kuten sydänsairaudet, erilaiset syövät ja vatsalaukun kiertymät. Jonkin verran on myös allergiaa, epilepsiaa ja niskakipuja, joille skotti on altis pitkän ja ohuen kaulansa vuoksi.

Turkinhoito

Turkinhoito on helppoa, pesu pari kertaa vuodessa tai tarvittaessa riittää ja harjaaminen kerran pari viikossa. Turkkia siistitään nyppimällä tarvittaessa, esim. näyttelyä varten. Karvaa skotista ei juuri lähde paitsi harjattaessa, eikä karkea karva tartu helposti vaatteisiin eikä muihin tekstiileihin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Skotti sopii ihmiselle, joka ymmärtää vinttikoirien sielunelämää, ei henkilölle, joka haluaa tottelevaisen ja aktiivisen koiran. Skotit toimivat omilla ehdoillaan, eivät käskystä, jos se ei niille satu sillä hetkellä sopimaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koiran voisi jättää täysin tapakasvattamatta tästä syystä. Skotit ovat luonnostaan hyvätapaisia, joten määrätietoinen ja lempeä käsittely on riittävä tapakasvatuksessa. Ruuan perään skotit eivät useinkaan ole, joten makupaloilla motivoiminen ei välttämättä onnistu. Talonvahdiksi skoteista kuten muistakaan vinttikoirista ei ole, ne eivät välttämättä edes tule tervehtimään vierasta ovelle. Skotti sopii ihmiselle, joka arvostaa sen karua kauneutta, herkkää ja arvokasta luonnetta, eikä aseta liikoja vaatimuksia, skotit kun eivät ole miellyttämisenhaluisia.

Omistajan pitää olla valmis tarjoamaan skotille mahdollisuus liikkua ja juosta vapaana mieluiten toisten koirien kanssa turvallisessa paikassa useita kertoja viikossa varsinkin koiran ollessa nuori. Myös saalistusviettiin liittyvä reaktionopeus ja voima on syytä ottaa huomioon skotin kanssa liikkuessa, ja siksi skotti ehdottomasti ei sovellu lasten ulkoilutettavaksi vaikka se erinomainen lapsiperheen koira muuten onkin. Jos skotin päätyy ottamaan, se helposti vie koko sydämen ja yllättäen kotoa löytyy pian useampikin skotti. Tämä on koiran kannalta vain hyvä asia, sillä parhaiten ne viihtyvät laumassa - mieluiten toisten skottien kanssa.

Teksti ja kuvat: Skotlanninhirvikoirakerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus