Image
199--IMG_3777.JPG

Irlanninsusikoira

18 pentua

Käyttötarkoitus

Irlanninsusikoiraa käytettiin Irlannissa 1600-luvun loppupuolelle saakka susien ja hirvieläinten metsästykseen. Riistavietti näkyy nykyäänkin rodussa, toisinaan hyvinkin vahvana. Yleisimmin sosiaalisena seurakoirana viihtyvä rotu sopiikin myös harrastuskoiraksi. Tälläkin hetkellä jotkut  irlanninsusikoirat harrastavat maastojuoksua.

Luonne ja käyttäytyminen

Irlanninsusikoira on itsenäinen, mutta sosiaalinen rotu. Koulutettavuus on kohtalainen, edellyttäen omistajalta aikaa, määrätietoisuutta, kärsivällisyyttä, mielikuvitusta ja huumorintajua. Jo suuren koon tähden on oleellista, että koira on omistajansa hallinnassa ja on tottunut erilaisiin tilanteisiin, ympäristöihin, eläimiin ja ihmisiin. Aikuinen koira on rauhallinen, mutta usein valpas, luokseen päästävä ja ystävällinen ja soveltuu loistavasti laumaeläimeksi.

Yleisimmät asiat terveydestä

Suuri koko tuo mukanaan myös ongelmia. Kasvuhäiriöitä esiintyy jossain määrin parantuneesta ruokintataidosta huolimatta, kuten kaikilla kookkailla roduilla. Bursia eli kyynärpään nestepusseja esiintyy myös melko usein ja ne häviävät yleensä itsestään kahteen ikävuoteen mennessä. Allergioita ja epilepsiaa esiintyy rodussa satunnaisesti. Syvä rintakehä altistaa rotua jonkin verran vatsalaukunkiertymälle. Iso tilava rintakehä, sekä sen laajat hengitystiet altistavat rotua ehkä muita herkemmin hengitystieinfektioille, etenkin keuhkokuumeelle. Irlanninsusikoiralla  katsotaan perinnölliseksi taipumus kardiomyopatiaan, syöpäsairauksiin (erityisesti luusyöpä), portokavaaliseen shunttiin ja joihinkin silmäsairauksiin.

Turkinhoito

Irlanninsusikoiran turkki on karkea ja se koostuu päällyskarvasta ja pohjavillasta. Turkki pestään vain tarvittaessa. Karkeasta turkista muta ja rapa varisevat kuivuttuaan. Irlanninsusikoira siistitään nyppimällä. Kuollut vanha karva nypitään tai karstataan helposti kun turkin laatu on oikea. Saksia käytetään ainoastaan tassujen ja intiimialueiden siistimiseen. Kynsien säännöllinen leikkaaminen on tärkeää tassujen terveyden vaalimiseksi ja kynsivaurioiden estämiseksi.
 

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Suuri koko  on muutoin helpolla rodulla tärkein huomioon otettava seikka. Koko tuo mukanaan monenlaisia haasteita: koiran hallittavuus, erilaiset hoitotoimet, elinkustannukset, kuljettaminen ja liikuttaminen. Vinttikoirarotuna irlanninsusikoiralle parasta liikuntaa olisi vapaana liikkuminen monipuolisessa maastossa ja sen järjestäminen ei ole aina helppoa. Muuten laumassa viihtyvä ja rauhallinen, sosiaalinen luonne tekee irlanninsusikoirasta mahtavan perhekoiran.

Teksti ja kuvat: Suomen Irlanninsusikoira ry

 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

irlanninsusikoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
DE MAJODIAN MARK PASCALE YLÄMAA 2 urosta, 1 naaras 15.12.2023 07.04.2024 1500 €
GUTGEBAUTT LINDSTRÖM TAINA ALA-PIHLAJA 2 urosta, 3 naarasta 31.01.2024 20.03.2024 2000 €
SAMURAIWOOD'S LEPPÄLÄ EILA NURMIJÄRVI 2 urosta 08.02.2024 28.03.2024 1700 €
TUULITAR LINDGREN KAROLIINA LOHJA 6 urosta, 2 naarasta 05.03.2024 01.05.2024 2000 €
Yhteensä: 4 pentuetta 18 pentua