Image
Slovakiancuvac

Slovakiancuvac

3 pentua

Käyttötarkoitus

Slovenský čuvačeja on käytetty Tatran vuoristossa vuosisatoja monipuolisena paimenen työkoirana ja sana čuvač viittaakin nimenomaan rodun valppauteen (”cuvat”,  kuunnella). Rotu on toiminut karjan ja omaisuuden suojelijana vaativissa olosuhteissa sekä myös pihakoirana ja lapsenvahtina. Pääosa koirista on nykyisin perhekoiria maaseudulla. Joitakin koiria toimii aluevahteina. Slovakiančuvačilla on tiivis rakenne, komea olemus ja tiheä valkoinen karvapeite. Valkoinen turkki on erottanut koiran petoeläimistä.

Luonne ja käyttäytyminen

Slovakiančuvač on itsenäinen rotu; rohkea ja peloton eikä sillä ole kovin suurta miellyttämisen halua. Se on luonteeltaan eloisa, valpas, älykäs ja rajattoman uskollinen perheelleen ja reviirilleen. Nämä luonteenpiirteet sopivat moneen tarkoitukseen, ja se onkin erinomainen seurakoira ja valpas vahti. Čuvač tarkkailee rauhallisen valppaana ympäristöään ja varoittaa lähestyvistä kulkijoista usein haukkumalla. Se estää omatoimisesti tulijoiden siirtymisen reviirilleen uhkaavalla elekielellä tai äänellä (haukku, murina). Uusissa tilanteissa slovakiančuvač tarkkailee ennen kuin toimii, ja sillä on korkea ärsytyskynnys. Reviirin ulkopuolella slovakiančuvačin käytös on välinpitämätöntä vieraita ihmisiä ja eläimiä kohtaan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Slovakiančuvač on perusterve rotu. Slovakiančuvač kuuluu Suomen Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Rekisteröinnin edellytyksenä on, että vanhemmille on tehty lonkka- ja kyynärkuvaus, eivätkä PEVISA:n raja-arvot ylity. Rodussa esiintyy jonkin verran autoimmuunisairauksia (kilpirauhasen vajaatoiminta, allergia).

Turkinhoito

Slovakiančuvačin karva on helppohoitoinen. Se on kaksinkertainen, pitkähkö ja säänkestävä hylkien vettä ja likaa. Turhaa pesua tulee välttää, jotta turkin oma rasvaisuus säilyy. Harjaus riittää hyvin turkin hoidoksi, tarpeellista tämä on erityisesti karvanvaihdon yhteydessä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii?

Slovakiančuvač sopii ihmiselle, joka toimii koiran kanssa rauhallisesti ja johdonmukaisesti. Kookkaana, itsenäisenä koirana se tarvitsee ulkoiluttajakseen kypsän, määrätietoisen ihmisen. Čuvačin itsenäisyydestä seuraa se, ettei čuvačilta ehdotonta tottelevaisuutta kannata odottaa. Čuvač viihtyy aidatulla pihalla rauhallisessa ympäristössä. Paras asumismuoto on sellainen, jossa koira pääsee toteuttamaan laumanvartijaominaisuuksiaan. Rotu kiintyy omaan perheeseen ja perheen ystäviin.  Koira sopii ainoaksi koiraksi, mutta toimii erinomaisesti myös useamman koiran laumassa. Valpas, eloisa koira nauttii lenkkeilystä ja tutustumisesta ympäristöönsä oman piha-alueen ulkopuolella. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja rodun ominaisuudet tulee muistaa rotua harkittaessa.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

slovakiancuvac

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
TATRANKAUNOTTAREN LEIMU KIRSI MELLILÄ 3 urosta 09.05.2024 04.07.2024 1300 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua