Image
225--IMG_0477--main.JPG

Kuvasz

Käyttötarkoitus

Laumanvartija. Kuvasz on unkarilainen laumanvartija. Käyttötarkoitus on ollut karjan vartiointi petoeläimiltä ja karjavarkailta. Nykyisin kuvasz toimii eniten aluevartijana, kotien ja  teollisuusalueiden. Myös nykyisinkin kuvaszeja on alkuperäisessä laumojen vartiointi tehtävissä.

Kuvasz toimii myös seurakoirana, kuitenkin omilla laumanvartija ominaisuuksillaan.

Luonne ja käyttäytyminen

Kuvasz on itsenäinen rotu, rohkea ja peloton, eikä sillä ole kovin suuri miellyttämisen halu. Rotu on myös vieraita kohtaan epäluuloinen, omalle perheelle erittäin rakastettava ja luotettava ystävä. Kuvasz pitää oman perheen lapsista, mutta vieraat lapset ovat sille vain vieraita ihmisiä!

Vahtii ja vartioi perhettään ja aluettaan: tontti, maatila, myös esim. auto matkustaessa, puolustaa tarvittaessa jopa henkensä uhalla. Koska kuvaszi vartioi, se myös haukkuu ulkona kuulemaansa ja näkemäänsä liikettä.

Nuori koira on ehdottomasti sosiaalistettava kunnolla ja tutustutettava erilaisiin paikkoihin ja ihmisiin. Pentu kuvasz on usein riehakas ja reipas menijä. Joillakin ilmenee pentuna, nuorena, vieraan ihmisen karttamista, mutta se on useimmiten heijaste tuohon myöhempään koskemattomuuden säilyttämisen haluun. Jos pennun vieraan karttaminen taas on huomattavaa hysteriaa tai lohdutonta pelkoa, onkin sitten jo toinen juttu, eikä kuulu kuvaszin luonteeseen.

Kuvaszia ei kasvateta lyömällä, eikä alistamalla. Koskaan ei kannata ruveta taistelemaan kuvaszin kanssa, se ei välttämättä alistu omistajalleenkaan.

Kuvasz on luonteeltaan kova ja pehmyt koira!

Pehmeys ilmenee luonteessa muistamisena. Kuvasz muistaa kokemansa kolhut, vääryydet, viholliset. Muistaa myös näiden tulo suunnat, viimekertaiset olo kohdat jne. Laumanvartijan täytyy omata ko. pehmeyttä, pystyäkseen muistamaan ja tunnistamaan laumaa uhkaavat vaarat ja niiden mahdolliset sijainnit.

Kuvaszin kovuus ilmenee kivun sietona ja ”lauman” puolustus tilanteessa piittaamattomuutena uhkaavasta vaarasta. Reviirin ulkopuolella välinpitämättömyytenä muista vieraista ihmisistä, eläimistä.

Yleisimmät asiat terveydestä

PRA yleinen, silmätarkastuksen lisäksi PRA geenitesti suositeltava. Lonkkaniveldysplasian riskin takia lonkat kannattaa kuvauttaa. Jonkinverran epilepsiaa.  Rotu on PEVISAssa: jalostukseen käytettäviltä koirilta vaaditaan puhdas silmäpeilaustulos (voimassa 12 kk) sekä lonkkaniveldysplasiaindeksi vähintään C.

Turkinhoito

Turkki on helppohoitoinen, se on säänkestävä hylkien hyvin vettä ja likaa. Kuvaszin  turkki kammataan/harjataan ja sen jälkeen pestään. Turkki rutistellaan pyyheliinalla, jotta siihen tulee kihara esiin. Muutoin turkki puhdistuu itsestään.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Omistajan on oltava kärsivällinen ja rauhallinen  ihminen,  joka ei vaadi ehdotonta millin tarkkaa tottelevaisuutta. Ihminen joka ymmärtää rodun käyttötarkoituksen laumanvartijana sekä rodunomaisen luonteen tuomat haasteet ja vastuun koiranpidossa.   Omistajalla saisi olla mielellään jo jonkinlaista koira kokemusta.

Kuvasz, kuten ei muutkaan laumanvartijat, sovellu kerrostaloon eikä kovin ahtaaseen asumismuotoon. Paras asumismuoto kuvaszille on maaseudulla omakotitalo jossa on aidattu piha alue.

Koiralle on annettava mahdollisuus toteuttaa vartiointiviettiään ja sen täytyy päästä liikkumaan ulkona vapaana.

Muuta

Urokset samassa taloudessa joutuu todennäköisesti eristämään toisistaan, mutta nartut saattavat sietää samaa sukupuolta.

Teksti ja kuvat: Unkarinpaimenkoirat, Kuvasz-klubi

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus