Image
_np13076.jpg

Pinseri

12 pentua

Käyttötarkoitus

Pinseri on aktiivisen omistajan/perheen seura- ja harrastuskoira. Rotumääritelmän mukaan pinserin käyttötarkoitus on vahti- ja seurakoira.

Luonne

Eloisuus, temperamentikkuus, itsevarmuus ja luonteen tasaisuus yhdistyneenä älykkyyteen ja kestävyyteen tekevät pinseristä miellyttävän koti-, vahti- ja seurakoiran.

Pinserin alkuperäinen käyttötarkoitus rotta- ja vahtikoirana näkyy luonteessa vielä tänäkin päivänä, mikä tekee pinseristä haastavamman kuin perinteiset seurakoirarodut. Sillä ei ole kovin suurta tarvetta miellyttää ketään, koska alun perin se on tarkoitettu työskentelemään itsenäisesti rotantorjuntatehtävissä siinä missä esim. perinteiset palveluskoirarodut on jalostettu työskentelemään ihmisen kanssa.

Pinseri vaatii liikuntaa, toimintaa ja koulutusta. Se on monipuolinen harrastuskoira, vaikka toistaiseksi vain harvalla pinserillä on ollut merkittävä kilpailu-ura. Älykkäänä koirana pinseri on mukava ja haastava rotu monipuoliseen toimintaan. Esimerkiksi agility soveltuu energiselle ja ketterälle pinserille mainiosti.

Pinseri on nokkela ja nopea oppimaan, mutta koska se ei ole erityisen miellyttämishaluinen, se vaatii motivoimista, ohjaajalta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä sekä paljon työtä – huumorintajua unohtamatta. Pinserin koulutuksen tulee olla erittäin johdonmukaista ja määrätietoista, mutta ehdottomasti positiivista – pinserin kanssa hyvää yhteistyötä ja luottamusta ei rakenneta kovilla ja alistavilla koulutusmenetelmillä.  On myös erittäin tärkeää, että usein keskivertokoiraa vilkkaammat pinserit opetetaan rauhoittumaan jo pienestä pitäen. Lapsiperheessä pelisääntöjen molemminpuolinen noudattaminen korostuu. On erittäin tärkeää, että pinserin tarvetta lepoon ja omaan rauhaan kunnioitetaan.

Terveys

Pinseri on suhteellisen terve ja pitkäikäinen rotu, etenkin kun ottaa huomioon kannan pienen koon. Silmäsairauksista pinsereillä esiintyy perinnöllistä harmaakaihia (HC) ja PHTVL/PHPV:ta. Jonkin verran esiintyy lievää lonkkaniveldysplasiaa (C-lonkat), joka ei kuitenkaan rodun suhteellisen kevyen rakenteen vuoksi yleensä aiheuta koiralle olennaista haittaa.

Nuorten pinsereiden yleisin terveysongelma on halkeilevat ja kärjistään verta vuotavat korvanlehdet. Vaiva on yleinen etenkin nuorilla, alle 2-vuotiailla koirilla.

Hoito

Pinseri on varsin helppohoitoinen. Sileälle turkille ei tarvitse tehdä käytännössä muuta kuin poistaa irtokarvat harjalla. Hoitotoimenpiteet koostuvat lähinnä normaaliin terveydenhoitoon, pesuun, hampaiden ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkaamiseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Teksti ja kuvat: Pinserit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

pinseri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
DOGIWOGIN HAAPIAINEN-LIIKANEN AULI PAJULANKYLÄ 1 uros, 1 naaras 10.03.2024 06.05.2024 800 €
SIORAN LEHTIÖ KIRSI JÄMSÄ 5 urosta, 5 naarasta 10.05.2024 28.06.2024 1300 €
Yhteensä: 2 pentuetta 12 pentua