Image
296--Lonestar's_Yellow_Rose.jpg

Bostoninterrieri

1 pentu

Käyttötarkoitus

Seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Bostoninterrieri on ennen kaikkea seurakoira. Seurakoiran tärkeimpiä ominaisuuksia ovat avoin ja ihmisystävällinen luonne sekä rautainen terveys. Mahdollinen näyttelymenestys ei paljon lämmitä, jos koira on jatkuvasti kipeä tai sairaalloisen arka. Rotu on erittäin hyväluonteinen ja hyvin älykäs, mitkä ominaisuudet tekevät siitä vertaansa vailla olevan seuralaisen.

Bostoninterrieri on myös nimensä mukaisesti terrieri, joten sen kasvatuksessa pentuvaiheessa täytyy olla tiukka ja määrätietoinen.

Bostoninterrieri on ihmisrakas, seurallinen, älykäs, rohkea ja aktiivinen koira, joka vaatii suhteellisen paljon liikuntaa. Aggressiiviset ja arat bostoninterrierit ovat erittäin harvinaisia. Jalostuksessa tulee pyrkiä kasvattamaan hyväluonteisia bostoninterrierejä, jotka sopeutuvat hyvin nykypäivän elämään. Arkoja, hermostuneita, tai aggressiivisia koiria ei tule käyttää jalostukseen.

Bostoninterrieri onkin melko helposti koulutettava verrattuna useimpiin muihin terriereihin. Koulutettavuudessa on suuria eroja yksilöiden kesken itsenäisyyden ja keskittymiskyvyn erojen takia, mutta valtaosa bostoninterriereistä on koulutettavissa helposti ja lempein menetelmin. Bostoninterrieri on myös lapsiystävällinen ja lasten kanssa erittäin kärsivällinen. Leikkisyys ja tietty huumorintaju kuuluvat bostonin ominaisuuksiin, ja siksi se nauttii lasten seurasta.

Bostoninterrieri ei suhtaudu tulijoihin epäluuloisesti tai varautuneesti vaan asenne vieraisiinkin on avoimen ystävällinen ja utelias. Bostoninterrieri on luonteeltaan itsevarma eikä se näytä olevan lainkaan tietoinen pienestä koostaan puolustautuessaan uhkaa vastaan tai leikkiessään.

Rotu on luonteensa vuoksi myös tapaturma-altis, koska se ei itsevarmuutensa seurauksena ymmärrä pelätä.

Suomessa koirien luonteita arvioidaan luonnetestin ja MH-luonnekuvauksen avulla. Vuosien 2012-2022 välisenä aikana luonnetestiin on osallistunut yhteensä 37 ja MH-luonnekuvaukseen 11 bostonia.

Yleisimmät asiat terveydestä

Bostoninterrieri on melko terve rotu, mutta silläkin on omat tyyppivikansa. Ennen pentuostoksia onkin syytä lukea JTO (Bostoninterrierin jalostuksen tavoiteohjelma), jotta tietää millaisia vikoja voi olla odotettavissa.

Vastuuntuntoinen kasvattaja tosin kertoo nämä tyyppiviat erikseen kysymättä, ja sanoo avoimesti senkin, onko pennun suvussa todettu näitä tai muita sairauksia. Täysin terveitä sukuja ei ole, joten pennunostajan itsensä valittavaksi jää, millaisia riskejä on valmis ottamaan.

Jotta bostoninpentu pääsee Kennelliiton rekisteriin, sen vanhemmille pitää olla teetetty Pevisan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) mukaiset terveystarkastukset. Tällä hetkellä ne ovat silmäpeilaus, polvitutkimus ja toisen vanhemman pitää olla testattu puhtaaksi nuoruusiän kaihin varalta. Tällä hetkellä määräykset eivät estä pentujen teettämistä sairailla koirilla, joten näiden tutkimusten tuloksiin kannattaa tutustua Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.

Bostoninterrieri on mukana Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelmassa (PEVISA). Tällä hetkellä pakollisia tarkastuksia ovat silmä- ja polvitarkastukset, toisen vanhemman pitää olla testattu puhtaaksi nuoruusiän kaihin varalta. Nämä tarkastukset tulee tehdä kaikille Suomessa jalostukseen käytettäville bostoneille.

Silmäsairauksista yleisin on kaihi eli katarakta eri muodoissaan. Yksi perinnöllisistä kaihityypeistä, niin sanottu nuoruusiän kaihi (juvenile cataract, JC) voidaan todeta DNA-testillä. Huomattava on, että vaikka koira olisi todettu DNA-testillä terveeksi tämän tyypin perinnöllisestä kaihista, se voi siitä huolimatta sairastua johonkin toiseen perinnölliseen kaihiin. Yleensä perinnöllinen kaihi todetaan 3-6 vuotiailla koirilla.Kaihia sairastavaa bostonia ei tule käyttää jalostukseen. Muita bostoneilla esiintyviä perinnöllisiä silmäsairauksia ovat ylimääräiset ripset (cilia aberranta/distichiasis), sarveiskalvon rappeuma (cornea dystrofia), glaukooma, kirsikkasilmä, lasiaisen rappeuma, kuivasilmäisyys ja silmäluomen sisäänpäin kiertyminen.

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno on yleisin ortopedinen vaiva pienillä koiraroduilla. Polvien terveyttä arvioidaan ns. Putnamin asteikolla, joka vaihtelee asteesta 0 (=terve polvi) asteeseen 4 (=polvilumpio on koko ajan pois paikaltaan). Patellaluksaatio voi aiheuttaa kipua koiralle ja vakavimmat tapaukset joudutaan leikkaamaan. Polvitarkastuksessa tuloksen 3 tai huonompi saanutta koiraa ei tule käyttää jalostukseen. Patellaluksaation raja-arvo jalostukseen käytettävällä bostonilla on 2 ja tuloksen 2 saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen 0 saaneen partnerin kanssa.

Muita vakavia perinnöllisiä sairauksia ja vikoja bostonilla ovat lyhyestä kuonosta johtuvat hengitysongelmat ja synnynnäiset selkänikamien epämuodostumat. Lisäksi rodulla esiintyy synnytysvaikeuksia pentujen suuresta pyöreästä päästä johtuen. Suurin osa bostonin pennuista syntyykin keisarinleikkauksella.

Turkinhoito

Bostoninterrierin karva on lyhyt, sileä, kiiltävä ja hienolaatuinen. Karvaa irtoaa koirasta jonkin verran jatkuvasti. Turkkia hoidetaan harjaamalla (kumisuka, säämiskä, harja) ja tarpeen mukaan koira tulee pestä.

Yksilöstä riippuen ne tarvitsevat talven pakkasilla vaatetusta ja mahdollisesti töppöset jalkaansa ulkoillessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii kaikille, kunhan sen vain opettaa pienestä pitäen perustavoille ja ymmärtää sen, että koira on läsnä seuraavat 10-14 vuotta. Bostoninterrierin vauhti, rakenne, reagointikyky ja ketteryys sopivat hyvin esimerkiksi agilityradoille. Bostoninterrierin kanssa harrastetaan myös rally-tokoa, tokoa ja jäljestystä. Pitkien lenkkien juoksukaveria siitä ei kannata haaveilla, mutta hyvää ulkoiluseuraa siitä kyllä saa.

Muuta

Bostoninterrieri on väriltään juovikas (brindle), nk. seal tai musta, kaikissa väreissä valkoiset merkit.  mm. värimerkeistä saa hyvää ymmärrystä rodun kuvitetusta rotumääritelmästä, joka löytyy Amerikan bostoniterrieri yhdistyksen sivulta.

Teksti ja kuvat: Suomen Bostonit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

bostoninterrieri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
CANMOY'S TAULOS TIINA KLAUKKALA 1 uros 29.04.2024 08.07.2024 2500 €
Yhteensä: 1 pentue 1 pentu