Image
mot_7856.jpg

Tiibetinterrieri

5 pentua

Käyttötarkoitus

Tiibetinterrieri on ennen kaikkea seurakoira. Nimestään huolimatta se ei ole terrieri, eikä sillä ole merkittävää saalistusviettiä. Alkuperältään tiibetinterrieri on ihmisen seuralainen, paimenkoira ja vahti.

Luonne ja käyttäytyminen

Tiibetinterrieri on vilkas, hyväluonteinen, uskollinen, miellyttävä seurakoira. Se on valpas, urheilullinen, älykäs ja rohkea, mutta ei terävä eikä tappelunhaluinen. Se voi olla pidättyväinen vieraita kohtaan. Tyhjentävää kuvausta rodun luonteesta lienee mahdotonta antaa, sillä niin monivivahteisen persoonallisia tiibettiläiset ovat luonteeltaan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Tiibetinterrieri on terve, pitkäikäinen, elinvoimainen ja lisääntymiskykyinen rotu. Sen on joidenkin tutkimusten mukaan yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Rodun sairaudet ovat yleensä lieviä tai keskivaikeita terveydellisiä ongelmia, jotka vaativat asianmukaista hoitoa, mutta eivät uhkaa koiran elämää. Suurin ongelmaryhmä terveyskyselyiden perusteella on allergioihin ja immunologisiin ongelmiin liittyvät oireet.

Kyynär- ja lonkkavikoja esiintyy maltillisesti, molempia n. 15%:lla tutkituista. Rodulle on saatavilla geenitestejä silmäsairauksiin (PLL, PRA) ja hermostosairauteen (NCL).

Turkinhoito

Talven viimoilta ja kesän helteiltä tiibettiläistä suojaa kaksinkertainen karvapeite, joka koostuu tiheästä pohjavillasta ja koko koiraa verhoavasta pitkästä peitinkarvasta.

Tiibetinterrierin karvapeite ei runsaudestaan huolimatta ole niin vaativa hoidoltaan, kuin ensi silmäyksellä saattaisi luulla. Perusteellinen kampaus kerran viikossa riittää pitämään turkin kunnossa. Hoitamattomastakaan turkista ei irtoa karvoja vaatteisiin ja huonekaluihin, mutta ilman säännöllistä kampaamista pohjavilla paakkuuntuu tiiviiksi huopalevyiksi, joiden avaaminen on sangen työlästä ja hankalaa. Suklaan- ja maksanruskeaa väritystä lukuunottamatta ovat kaikki värit sallittuja, joskin valkoista väriä kerrotaan Tiibetissä pidetyn parhaimpana. 

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Tiibetinterrieri sopii ihmiselle, joka haluaa huumorintajuisen seuralaisen. Kokonsa ja luonteensa puolesta tiibetinterrieri sopii sekä maaseudulle että kaupunkiin. Urheilullisuutensa ja vilkkautensa ansiosta tiibetinterrieristä voi saada hauskan kaverin erilaisiin harrastuksiin, kuten agility ja rally-toko. Ryhdikkään olemuksensa ja upean turkkinsa ansiosta voi tiibettiläisestä saada myös näyttävän näyttelykoiran.

Muuta

Ulkomuodoltaan tiibettiläinen on sopusuhtainen ja tasapainoinen keskikokoinen koira, säkäkorkeuden ollessa 36-41 cm. Runko on neliömäinen, tiivis ja voimakas. Sukupuolileima on selvä; urokset ovat selvästi narttuja kookkaampia ja vankkarakenteisempia. Pää on keskipitkä, korvat riippuvat, V-muotoiset. Häntä on keskipitkä ja terhakalla kierteellä selän päällä. Erikoisuutena ovat takaraajat, joiden kintereet ovat hyvin alhaalle sijoittuneet. Tämä ominaisuus yhdessä poikkeuksellisen tasapainoaistin kanssa on mahdollistanut taiturimaisen liikkumiskyvyn vaikeakulkuisessa vuoristomaastossa.   

Teksti Tiibetinterrierit ry, kuvat Mika Törö

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

tiibetinterrieri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
LÖVSKÄR'S HEIKKINEN PAULA JOHANNA VAASA 1 uros, 1 naaras 19.03.2024 07.05.2024 1600 €
AJANNAN VÄÄNÄNEN ANNA LOHJA 1 uros 12.05.2024 30.06.2024 1700 €
AJANNAN VÄÄNÄNEN ANNA LOHJA 2 naarasta 17.06.2024 05.08.2024 1700 €
Yhteensä: 3 pentuetta 5 pentua