Image
315--Tiibetinspanieli5.jpg

Tiibetinspanieli

4 pentua

Käyttötarkoitus

Tiibetinspanieli on käyttötarkoitukseltaan seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Tiibetinspanieli on yleisvaikutelmaltaan pieni, toimelias ja valpas seurakoira, jonka ominaispiirteisiin kuuluu iloisuus ja itsevarmuus. Se on erittäin älykäs ja itsenäinen, mutta uskollinen. Alkukantaisuutensa vuoksi se voi reagoida uusiin tilanteisiin voimakkaastikin ja olla pidättyväinen vieraita kohtaan. Tätä varautuneisuutta ei tule kuitenkaan sekoittaa arkuuteen tai hermostuneisuuteen. Tiibetinspanieli on hyvin itsetietoinen ja itsepäinen, jonka vuoksi se on koulutettavuudeltaan haasteellinen motivoida. Itsenäisyydestään huolimatta tipsu on kuitenkin erittäin uskollinen. Tarkkanäköisenä tiibetinspanieli kiipeää mielellään korkeammalle tähystelemään ympäristöään. Alkuperäisissä maissaan tämä on ollut hyvä ja tärkeä ominaisuus sillä pieni ja ketterä koira on liikkunut vaivatta vuorenrinteillä ja muureilla. Sieltä tähystellessään se on haukunnallaan ilmoittanut lähestyvistä vieraista tai uhkatekijöistä ja antanut näin ilmoituksen ihmisille sekä isoille vartijakoirille. Tämä tarkkailuvietti ja siihen liittyvä hälyytyshaukku ovat säilyneet myös nykyisissä tiibetinspanieleissa, mutta ominaisuus on laimentunut siitä mitä se on aikanaan ollut ja haukkuminen on enemmänkin yksilöllinen ominaisuus.

Yleisimmät asiat terveydestä

Tiibetinspanieleiden perinnöllisten vikojen ja sairauksien osalta seurataan erityisesti polvilumpion sijoiltaanmenoa eli patellaluksaatiota ja silmäsairauksien osalta erityisesti PRA:ta. Tiibetinspanieli on kondrodystrofinen rotu, joka tarkoittaa sitä, että se on ilmiasultaan normaalia lyhytraajaisempi ja kääpiökokoinen. Tämä ei ole sairaus, vaan vakiintunut ominaisuus, joka voi kuitenkin aiheuttaa helpommin altistumista selkäongelmille.  Pääsääntöisesti tiibetinspanieli on terve ja pitkäikäinen rotu.

Turkinhoito

Rotumääritelmässä tiibetinspanielin turkki kuvataan seuraavasti: Peitinkarva laadultaan silkkinen, lyhyttä pään ja raajojen etuosassa, rungossa kohtalaisen pitkää, melko rungonmyötäistä. Pohjavilla hienoa ja tiheää. Korvat ja eturaajojen takaosat kaunishapsuiset, häntä ja pakarat tuuhea- ja pitempikarvaiset. Ei liian runsaskarvainen, nartuilla on yleensä vähemmän karvaa ja kaulusta kuin uroksilla. Tiibetinspanielin turkki on helppohoitoinen. Ollessaan laadultaan oikeanlainen se ei takkuunnu helposti. Korvientaustat on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Jos koiran kanssa käydään näyttelyissä tapahtuu pesu useammin. Muuten tasainen pesuväli muutaman kerran vuodessa riittää ja aina jos koira on liannut itsensä. Turkki kannattaa harjata läpi parin viikon välein.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Tiibetinspanieli on helppo rotu ja sopii erinomaisesti niin ensimmäistä koiraansa hankkivalle kuin jo koira-asiantuntijallekin. Se on erinomainen perhekoira ja itsenäisyydestään huolimatta nauttii kun saa olla mukana perheen yhteisissä touhuissa. Tiibetinspanieli on haastava koulutettava itsepäisyytensä takia, mutta ei mahdoton. Oikeanlaisen motivaattorin löytyessä tipsun kanssa voi harrastaa näyttelyiden lisäksi myös agilitya ja vaikkapa tokoa. Ne tyytyvät pienempäänkin lenkkiin, mutta nauttivat ja jaksavat hienosti lähteä myös pidemmälle ja reippaammalle lenkille.

Teksti: Tiibetinspanielit ry, kuvat: Mari Nieminen

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

tiibetinspanieli

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
LECIBSIN KUUSISTO JUKKA HÄMEENKYRÖ 1 naaras 24.06.2021 12.08.2021 1500 €
SABLEBLACK KAUSTINEN SATU VETELI 1 naaras 15.07.2021 02.09.2021 1500 €
QI GONG'S LINDROOS MIKKO NURMIJÄRVI 1 uros 15.07.2021 09.09.2021 1500 €
FLYING CARPET'S KUOSMANEN KARI NURMIJÄRVI 1 naaras 13.08.2021 08.10.2021 1500 €
Yhteensä: 4 pentuetta 4 pentua