Image
westie_urheilullisessa_trimmissa_-_kuva_soile_ruonala.jpg

Valkoinen länsiylämaanterrieri

1 pentu

Käyttötarkoitus

Valkoisia länsiylämaanterriereitä eli westieitä on alun perin käytetty Skotlannissa pienriistan metsästykseen. Koirat työskentelivät laumana louhikkoisessa maastossa tunkeutuen luoliin ja kivenkoloihin ajaen riistan ulos koloistaan. Tässä työssä niiden oli oltava ketteriä ja kestäviä. Niillä tuli olla lämmin karkea turkki suojana koleaa keliä, teräviä kiviä, risuja ja saaliseläinten hampaita vastaan. Luonteeltaan niiden tuli olla omatoimisia, pelottomia, sinnikkäitä ja niiden oli tultava toimeen keskenään.

Luonne ja käyttäytyminen

Nykyisin westie on sosiaalinen ja terhakka seurakoira, joka sopii monipuoliseksi harrastuskaveriksi. Itsenäiseen työskentelyyn jalostettuna westie on älykäs ja helposti oppiva, mikä ei välttämättä tarkoita helppoa koulutettavuutta tai huippusuorituksia kilpakentillä. Itsenäisyys ja sinnikkyys tulevat esiin myös itsepäisyytenä ja puuttuvana miellyttämisenhaluna. Mutta kun sopiva motivointikeino löytyy, saa westiestä mainion kaverin melkein puuhaan kuin puuhaan. Westie rakastaa ulkoilua säässä kuin säässä ja ulkoilun tarve onkin kokoon nähden melko suuri. Pitkä, rauhallinen kävelylenkki vaihtelevassa maastossa ja mieluiten vapaana sopii matalajalkaiselle, ketterälle ja sitkeälle koiralle paremmin kuin vauhdikas juoksu.

Herttainen ulkonäkö hämää helposti, sillä kauniin ulkokuoren sisällä piilee aito terrieri, jolla on vahva itsetunto ja oma tahto. Usein rotu mainitaan trimmaajalla ja eläinlääkärissä vaikeasti käsiteltäväksi ja äksyksi. Yleensä tällaiset yksilöt ovat tulosta ns. "vapaasta kasvatuksesta", joka ei terrierille sovi. Pienriistan metsästäjänä westie kyllä tietää, miten hampaita käytetään. Jos kotikasvatus on puutteellista, voi temperamentti muuttua ärhäkkyydeksi ja lopputuloksena olla perhettä, naapureita, trimmaajia ja eläinlääkäreitä pompottava yksilö, jota on myöhemmin vaikea enää saada kuriin. Johdonmukaisuus, selkeät säännöt ja kaikenlaiseen käsittelyyn pennusta asti totuttaminen kuitenkin riittävät aseiksi, joilla pennusta kasvaa sosiaalinen ja rakastettava perheenjäsen. 

Turkinhoito

Westien turkki on trimmattava nyppimällä 4-6 kertaa vuodessa. Trimmaaminen ei ole pelkästään näyttelykoiria varten, vaan se kuuluu jokaisen westien ihon ja turkin perushoitoon, jopa tärkeämpänä kuin harjaus tai kampaus. Jokaisen westien hankintaa suunnittelevan tulee ymmärtää sitoutuminen turkinhoitoon.

Yleisimmät asiat terveydestä

Erilaiset allergiat ovat maailmanlaajuisesti westien yleisin terveysongelma. Atopiat (siitepöly, varastopunkit jne.) ovat ruoka-aineallergioita yleisempiä. Yleisiä oireita allergioissa ova mm. tassujen nuoleminen ja pureskelu, kuonon hierominen, rapsuttelu ja korvatulehdukset.

Teksti ja kuvat: Westiekerho - Westieklubben r.y.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

valkoinen länsiylämaanterrieri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
LAZYDAYS KOIVUNIEMI ULLA ESPOO 1 naaras 18.06.2024 06.08.2024 2000 €
Yhteensä: 1 pentue 1 pentu