Image
essivuohu3.jpg

Venäjänvinttikoira

Käyttötarkoitus

Venäjänvinttikoira on metsästävä vinttikoira, rata- ja maastojuoksukoira. Nykyisin venäjänvinttikoira on Suomessa ihmisen seuralainen, jota käytetään myös monipuolisena harrastuskoirana.

Luonne ja käyttäytyminen

Venäjänvinttikoiran olemuksessa kuvastuvat ylväs rauha ja pidättyväisyys, varmuus ja pelottomuus. Borzoi on omistajalleen miellyttävä ja tottelevainen koira, mutta vieraille toisinaan etäinen. Se viihtyy yksinkin, mutta vielä paremmin toisen koiran ja erityisesti toisen borzoin kanssa. Se voi olla riehakkaan iloinen ja seurallinen, mutta toisinaan se taas haluaa olla yksin kaikessa rauhassa.

Venäjänvinttikoira on kotioloissa rauhallinen ja tasapainoinen, mutta riistaeläimen nähdessään kiihtyy voimakkaasti. Aikuinen venäjänvinttikoira voi olla pidättyväinen, mutta se ei saa olla arka eikä aggressiivinen ihmisiä tai muita koiria kohtaan.

Venäjänvinttikoira on metsästysviettinen, nopeasti ja voimakkaasti reagoiva koira, jonka käyttäytymiseen vaikuttaa merkittävästi pentuaikana ja nuorena koirana saadut kokemukset.

Epäsosiaalisuus muita koiria ja toisaalta epäluuloisuus ihmistä kohtaan voivat kehittyä ongelmiksi, mikäli pennun ja nuoren koiran kasvatukseen ja ympäristön vaikutteisiin ei riittävästi paneuduta.

Arkuutta esiintyy jonkin verran ja siihen kiinnitetään huomiota sekä jalostusvalinnoissa että kasvatuksessa.

Yleisimmät asiat terveydestä:

Venäjänvinttikoirilla ei ole todettu laajasti esiintyviä vakavia sairauksia, mutta kahdessa kyselytutkimuksessa on havaittu seuraavia sairauksia: sydäntä laajentava lihassairaus eli dilatoiva kardiomyopatia, mahalaukun laajeneminen ja kiertymä GDV, luusyöpä eli osteosarkooma sekä autoimmuunitaudit kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Lisääntyvästi on kiinnitetty huomiota myös purentaan ja varsinkin alaleuan kapeuteen/heikkouteen. Tapaturmat ja liikennevahingot ovat melko yleisiä.

Turkinhoito

Aikuisen venäjänvinttikoiran, varsinkin uroksen, turkki on runsas ja paksu. Säännöllinen harjaus on tärkeää; takkuja tulee helposti varsinkin korvien taakse, eturintaan ja takaraajoihin. Turkki voi huopaantua pahasti, ellei sitä hoideta säännöllisesti. Etenkin karvanlähdön aikaan on syytä harjata tavallistakin useammin, jotta takkuja ja huopaantumisia ei tulisi. Urosten mahanalustaa on hyvä huuhdella säännöllisesti.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Venäjänvinttikoira sopii ulkoilusta ja liikunnasta pitävälle esteetikolle, joka on valmis näkemään hieman vaivaa pitääkseen koiransa turkin kunnossa. Venäjänvinttikoira on itsenäinen ja omanarvontuntoinen, ja kouluttaminen voi olla hieman haastavaa, mutta perusasiat se oppii melko helposti. Omistajan pitää olla johdonmukainen ja jämäkkä, mutta venäjänvinttikoirat voivat olla hyvinkin herkkiä, joten liian kovia otteita pitää välttää.

Muuta

Normaalioloissa venäjänvinttikoira on rauhallinen ja tasapainoinen, mutta kiihtyy hetkessä riistaeläimen nähdessään. Venäjänvinttikoiralla on tarkka näkö, ja se pystyy näkemään kauas. Reaktiot ovat kiihkeitä ja se on nopea juoksija, ja sillä on vahva metsästysvietti. Venäjänvinttikoira on iso ja vahva. Vahinkojen välttämiseksi omistajan on pidettävä nämä ominaisuudet aina mielessään.

Teksti: Suomen Borzoiklubi

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus