Image
19--Brindlet_cardiganit--main.jpg

Welsh corgi cardigan

11 pentua

Käyttötarkoitus

Welsh corgi cardiganit ovat kotoisin Walesista. Niitä käytettiin aikanaan maatiloilla monipuolisesti karja- ja paimenkoirina. Cardiganit kuljettivat karjaa pääasiassa takaa ohjaten ja tätä paimennusmuotoa kutsutaan nimelle drovers (kuljettajat).

Luonne ja käyttäytyminen

Welsh corgi cardigan on perheeseen sitoutunut ja aktiivinen koira. Valppaus, älykkyys ja kekseliäisyys ovat rodulle tyypillisiä ominaisuuksia. Cardigan on tyytyväinen silloin, kun se saa olla mukana perheensä arjessa ja osallistua siihen itsekin. Cardigan saattaa olla hieman pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta tutustuttuaan uuteen ihmiseen, cardiganista saa kyllä kaverin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Cardiganit ovat yleisesti melko pitkäikäisiä. Rodulle tyypillisimpiä ongelmia ovat kondrodystrofian (matalaraajaisuus) aiheuttamat muutokset luustossa. Eturaajojen kyynär- ja värttinäluiden kasvu voi häiriintyä ja aiheuttaa kyynärnivelongelmia. Kondrodystrofia tuo mukanaan myös ennenaikaista selän välilevyjen kalkkeutumista ja tämä puolestaan altistaa selkäongelmille nk. mäyräkoirahalvaus. Lonkkanivelien osalta rodun keskiarvo on C-D, mutta onneksi suurin osa elää kuitenkin melko oireettomina. Luuston kuvauksien yleistyessä saadaan luotettavampaa tietoa rodun luuston tervesytilanteesta. Yksittäisiä silmäsairaustapauksia on myös raportoitu. Sisäelinsairauksista virtsakiteet / -kivet lienevät yleisin yksittäinen sairausryhmä.

Turkinhoito

Cardiganilla on kaksinkertainen turkki ja se vaihtuu noin kaksi kertaa vuodessa. Karvanlähtö on silloin voimakasta ja koiran turkki vaatii silloin tavallista enemmän hoitoa, kampaamista ja harjaamista. Pesua tarvitaan kotikoirana pidetylle corgille muutaman kerran vuodessa, karvanlähdön aikaan sekä silloin kun turkki likaantuu. Kurakelillä kuivaaminen ja huuhtelu riittävät turkinhuoltoon. Fluffy eli pitkäkarvainen versio vaatii säännöllisen kampaamisen ja huollon ja on normaaliturkkia hieman vaativampi hoitaa. Fluffy-turkki on pehmeämpää ja kerää helpommin kuraa ja roskia mukaansa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Cardigan sopii niin ensikertalaiselle koiranomistajalle kuin jo koirien kanssa touhunneelle ihmiselle. Se vaatii johdonmukaisen kasvatuksen, pienessä suloisessa pennussa asustaa voimakastahtoinen paimenkoira. Rotu on toimelias ja sopii myös lapsiperheeseen. Pienen lapsen ei kuitenkaan ole hyvä yksin ulkoiluttaa koiraa, pienellä koiralla, ja varsinkin uroksilla, on voimaa vetää isompikin ihminen mennessään.

Muuta

Cardiganin kanssa voi harrastaa monipuolisesti erilaisia tarjolla olevia lajeja. Rodun yksilöitä voi tavata niin TOKO-, Rally-Toko, ja agilitykentillä kuin myös MEJÄ-harjoituksissa taikka paimentamassa.

Teksti ja kuvat: Suomen Welsh Corgi Seura

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

welsh corgi cardigan

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
CISME'S OINONEN SARI KYLÄNLAHTI 1 uros 31.01.2024 20.03.2024 1800 €
ZIESTAN MATTILA IINA 2 urosta, 1 naaras 28.12.2023 15.02.2024 1700 €
JELTSON'S OJALA MARIKA VOLTTI 1 naaras 29.02.2024 18.04.2024 800 €
HONEYSILK JUNKKARI HELENA PALTAMO 2 urosta 26.02.2024 15.04.2024 1500 €
EI KENNELNIMEÄ RANTANEN PETRA JÄÄLI 4 naarasta 02.04.2024 28.05.2024 1700 €
Yhteensä: 5 pentuetta 11 pentua