Image
20--rotuesitekuva--main.jpg

Länsigöötanmaanpystykorva

Käyttötarkoitus

Länsigöötanmaanpystykorvalla eli ”göötillä” on pitkä historia pihakoirana Ruotsissa Länsi-Göötanmaalla ja Skånessa. Göötti on toiminut pihapiirissä kaiken kaitsijana, mm. pitänyt silmällä talon kanoja kettujen varalta, pyydystänyt rottia, vahtinut lapsia ja ilmoittanut vieraiden tulon haukkumalla. Sen erikoisalana on kuitenkin ollut lehmien paimentaminen.

Nykyään göötti on pääasiassa seura- ja harrastuskoira. Suomessa göötit kilpailevat agilityssä, tokossa ja rallytokossa. Lisäksi niitä on mukana mm. pelastus- ja kaverikoiratoiminnassa. Suomessa järjestetään myös paimennustaipumustestejä. Ruotsissa niiden kanssa kilpaillaan edellä mainittujen lisäksi haku- ja jälkikokeissa. Työkoirarotuna se arvostaa kaikenlaista tekemistä ja puuhailua.

Luonne ja käyttäytyminen

Länsigöötanmaanpystykorva on varsin itsetietoinen ja toimintakykyinen rotu. Göötti on luonteeltaan eloisa, valpas ja tarmokas pieni suuri koira. Se on yhteistyöhaluinen ja helposti koulutettavissa erilaisiin tehtäviin.

Tämä vilkas ja kekseliäs koira tarvitsee aina kunnon kotikasvatuksen. Puheliaana koirana se saattaa yltyä haukkumaan joskus liikaakin, ellei haukkumiseen puututa ja sitä rajoiteta jo pennusta pitäen. Göötin energia kannattaakin alusta alkaen ohjata oikeanlaiseen ja sallittuun tekemiseen, jolloin sekä koira että omistaja ovat tyytyväisempiä.

Göötti on miellyttävä perhekoira, joka tulee erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Se tietää paikkansa joka tilanteessa ja on kaikessa täysillä mukana. Onnellisimmillaan se on silloin, kun sen oma lauma on koolla.

Yleisimmät asiat terveydestä

Länsigöötanmaanpystykorva on varsin alkukantainen ja terve rotu. Koska se kuuluu ns. kondrodystrofisiin eli lyhytraajaisiin rotuihin, voi sillä esiintyä näille roduille tyypillisiä luuston kasvuhäiriöitä. Lonkkaniveldysplasiaa gööteillä esiintyy jonkin verran, vaikkakin vakavat lonkkaviat (D-tai huonommat lonkat) ovat harvinaisia.

Gööteillä esiintyy rodulle tyypillistä verkkokalvon etenevää rappeutumaa, joka vaikuttaa periytyvältä. Sairauden vaikutus koiran näkökykyyn vaihtelee paljon: muutama koira on sokeutunut, mutta suurin osa elää normaalia elämää. Sairauden aiheuttavaa geenivirhettä etsitään.

Muita rodulla esiintyviä vaivoja ovat esim. kivesviat sekä hammaspuutokset ja purentaviat. Kaiken kaikkiaan rotu on kuitenkin hyvin helppohoitoinen ja yleensä varsin pitkäikäinen.

Turkinhoito

Karvapeite on lyhyehkö, kova, tiheä ja pinnanmyötäinen. Aluskarva on tiivistä ja pehmeää. Turkki on likaahylkivä ja helppohoitoinen, eikä sitä tarvitse erityisesti hoitaa. Pesu ja harjaus riittävät.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Länsigöötanmaanpystykorva sopii niin harrastus- kuin kotikoiraksikin. Se tarvitsee kunnon kotikasvatuksen ja riittävästi sekä liikuntaa että aivojumppaa. Pienestä koostaan huolimatta göötti jaksaa ulkoilla monta tuntia päivittäin ja pärjää pitkilläkin lenkeillä isompiensa mukana. Se juoksee mielellään vapaana ja leikkii toisten koirien kanssa. Silloinkin se pitää aina huolen siitä, ettei sen lauma (omistaja) ole liian kaukana. Göötti ei sovi juoksulangan päähän tai pidettäväksi vain koiratarhassa. 

Teksti ja kuvat: Länsigöötanmaanpystykorvat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus