Image
18--kolme_pembrokea--main.JPG

Welsh corgi pembroke

9 pentua

Käyttötarkoitus

Welsh corgi pembroke on aktiivinen ja perheeseensä sitoutunut seura- ja harrastekoira. Pembroket ovat lähtöisin Walesista, jossa ne toimivat maatilojen monipuolisina karja- ja paimenkoirina sekä tuhoeläinten hävittäjinä. Tässä se eroaa "serkustaan" Cardiganista, joita käytettiin lähinnä karjan siirtämiseen. Pembroket pitivät karjaa pääasiassa paikallaan laiduntamassa, tätä paimennusmuotoa kutsutaan nimellä heeler (nippaisee kintereeseen).

Luonne ja käyttäytyminen

Alkuperältään karjakoirana työskennellyt voimakastahtoinen pembroke vaatii kunnon tapakasvatuksen. Valppaus, älykkyys ja kekseliäisyys ovat rodulle tyypillisiä ominaisuuksia. Pembroke on tyytyväinen silloin, kun se saa olla mukana perheensä arjessa ja osallistua siihen itsekin. Pembrokea voidaan kustua ”koko korttelin koiraksi”, se rakastaa avoimen iloisesti kaikkia vastaantulijoita. Pembroke on serkkuaan cardigania vilkkaampi ja sähäkämpi luonteeltaan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Pembroket ovat melko pitkäikäisiä (yleisesti 10 vuotta ja ylikin). Rodulle tyypillisimpiä ongelmia ovat kondrodystrofian (matalaraajaisuus) aiheuttamat muutokset luustossa. Eturaajojen kyynär- ja värttinäluiden kasvu voi häiriintyä ja aiheuttaa kyynärnivelongelmia. Kondrodystrofia tuo mukanaan myös ennenaikaista selän välilevyjen kalkkeutumista ja tämä puolestaan altistaa selkäongelmille (nk. mäyräkoirahalvaus). Lonkkanivelien osalta rodun keskiarvo on C-D, mutta onneksi suurin osa elää kuitenkin melko oireettomina. Luuston kuvauksien yleistyessä saadaan luotettavampaa tietoa rodun luustokuvaus tuloksista. Yksittäisiä silmäsairaustapauksia on myös raportoitu. Sisäelinsairauksista virtsakiteet / -kivet lienevät yleisin yksittäinen sairausryhmä. Joillakin yksilöillä silmien voi esiintyä silmien vuotamista, varsinkin pentu- ja nuoruusaikana.

Turkinhoito

Pembrokella on kaksinkertainen turkki ja se vaihtuu n. kaksi kertaa vuodessa. Karvanlähtö on silloin voimakasta ja koiran turkki vaatii silloin tavallista enemmän hoitoa, kampaamista ja harjaamista. Pesua tarvitaan kotikoirana pidetylle corgille muutaman kerran vuodessa, karvanlähdön aikaan sekä silloin kun turkki likaantuu. Kurakelillä kuivaaminen ja huuhtelu riittävät turkinhuoltoon. Fluffy eli pitkäkarvainen versio vaatii säännöllisen kampaamisen ja huollon ja on normaaliturkkia hieman vaativampi hoitaa. Fluffy-turkki on pehmeämpää ja kerää helpommin kuraa ja roskia mukaansa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Pembroke sopii niin ensikertalaiselle koiranomistajalle kuin jo koirien kanssa touhunneelle ihmiselle. Se vaatii johdonmukaisen kasvatuksen, pienessä suloisessa pennussa asustaa voimakastahtoinen pieni paimenkoira. Rotu on toimelias ja sopii myös lapsiperheeseen. Pienen lapsen ei ole kuitenkaan hyvä yksin ulkoiluttaa koiraa, pienessä koirassa on voimaa vetää isompikin ihminen mennessään.

Muuta

Pembroken kanssa voi harrastaa monipuolisesti erilaisia tarjolla olevia lajeja. Rodun yksilöitä voi tavata niin TOKO-, Rally-Toko, ja agilitykentillä kuin myös MEJÄ-harjoituksissa taikka paimentamassa.

Teksti ja kuvat: Suomen Welsh Corgi Seura ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

welsh corgi pembroke

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
MURMUR TOPPARI ANNE OULU 1 naaras 02.05.2024 20.06.2024 2000 €
BAR-WAXAN WEGELIUS EIJA LÄYLIÄINEN 2 urosta, 4 naarasta 12.04.2024 31.05.2024 1900 €
ROWELLS SANDMAN KRISTIINA TUUSULA 2 urosta 07.05.2024 25.06.2024 1900 €
Yhteensä: 3 pentuetta 9 pentua