Käyttötarkoitus

Cavalier kingcharlesinspanieli, lyhyesti cavalier, on brittiläinen seurakoirarotu isolla S:llä. Jo 1400-luvulta löytyy maalauksia eri puolilta Eurooppaa pienistä kääpiöspanieleista, jotka ovat nykyisen cavalier kingcharlesinspanielin esi-isiä. Pienet spanielit olivat Euroopan hoveissa suuressa suosiossa erityisesti hovinaisten seuralaisina ja lämmittäjinä.

Cavalier on säilyttänyt näihin päiviin asti tärkeimmän tehtävänsä: seurakoiran viran toimittamisen. Avoimen ja iloisen luonteensa ansiosta cavalier soveltuu lisäksi moniin harrasteisiin kaveriksi.

Cavalier on normaalirakenteinen, hyvin liikkuva koira. Rotumääritelmän mukaan aikuinen cavalier painaa 5-8 kg, mutta käytännössä se painaa pari kiloa enemmän ja on noin 32–35 cm korkea. Cavalierin ilme on pehmeä suurine pyöreine silmineen. Värejä on neljä: blenheim, joka on punavalkoinen, tricolour, joka on musta-valkoinen punaisin merkein, ruby on kokonaan punainen ja black & tan musta punaisin merkein.

Luonne ja käyttäytyminen

Cavalier kingcharlesinspanieli on yleisvaikutelmaltaan iloinen kääpiöspanieli. Sen olemuksen tulee huokua elämäniloa, vauhdikkuutta ja lempeyttä. Temperamentti näkyy ilosta liikkua ja hännän alituisena heilumisena  ja uteliaisuutena ulkomaailmaa ja ihmisiä kohtaan. Cavalier ei saa olla aggressiivinen, pelokas, varautunut tai hermostunut. Luonne on juuri se seikka, joka tekee cavalierista cavalierin!

Luonne on cavalierrodun tärkein ja hienoin ominaisuus!

Yleisimmät asiat terveydestä

Perinnöllisten sairauksien ehkäisemiseksi jalostukseen käytettäviltä koirilta tutkitaan sydän, silmät ja polvet, joiden osalta cavalier kuuluu PEVISA-ohjelmaan (Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Suurin huomio on kiinnitetty sydäntutkimuksiin, sillä rodussa esiintyy perinnöllistä mitraaliläppävikaa eli liian varhaista sydänläpän rappeutumista.

Edellä mainittujen lisäksi cavaliereja tutkitaan magneettikuvauksella chiarimaisen epämuodostuman ja syringomyelian toteamiseksi sekä geenitesteillä episodic falling syndrome -sairauden sekä kuivasilmäisyys- ja kiharakarvaisuusgeenin esiintymisen kartoittamiseksi. Yksityiskohtaisempaa tietoa terveysasioista ja jalostuksen ohjesäännöstä löytyy yhdistyksen kotisivuilta.

Turkinhoito

Cavalierin turkki kuuluu rotumääritelmän mukaan olla pitkä ja silkkinen. Korvat ovat pitkät ja runsashapsuiset. Hapsuja on myös raajoissa, rungon alla ja hännässä. Vaikka cavalierin turkki ei sinänsä ole vaikeahoitoinen, se vaatii kuitenkin säännöllistä hoitamista ja pesua, jotta se ei takkuuntuisi. Silkinpehmeää turkkia ei trimmata, mutta tassukarvat tarvitsevat siistimistä harvakseltaan ja turkki kaipaa harjaamista tai kampaamista vähintään muutaman kerran viikossa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Cavalier sopii niille, jotka haluavat pienikokoisen, kaikille yhtä ystävällisen, reippaan ja erittäin seurallisen, alati häntäänsä heiluttavan koiran.

Cavalierin ehdottomat plussat ovat sen lempeä luonne ja seurallisuus. Cavalier sopeutuu helposti perheeseen kun perheeseen. Cavalier sopii yhtä hyvin lapsiperheeseen kuin varttuneemman väen seuraksi, lenkkikaveriksi ja sylinlämmittäjäksi, kerrostaloon kaupungissa tai omakotitaloon maaseudulla.

Kaikki käy, kunhan cavalier vain saa olla ihmisten seurassa!

Muuta

Cavalierin keskimääräinen elinikä on n. 10 vuotta, mutta koiran pysyessä terveenä voi cavalier elää parhaimmassa tapauksessa yli 16 vuotta vanhaksi.

Rekisteröintimäärät ovat vuosien mittaan kääntyneet laskuun. Vuonna 1995 rekisteröitiin 804 pentua, vuonna 2005 rekisteröitiin 937 pentua ja v. 2015 enää 528 pentua. Suomen Kennelliiton rekisteröintien mukaan rotu oli pudonnut vuoden 2014 18. sijalta 24. sijalle vuonna 2015.

Teksti: Suomen Cavalier Kingcharlesinspanieliyhdistys ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

cavalier kingcharlesinspanieli

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
ROYALSWINGINGTAILS TIAINEN RITA LEPSÄMÄ 1 uros 13.07.2023 31.08.2023 2000 €
ROMGREY KUDRYAVTSEV ROMAN VAULAMMI 1 uros, 1 naaras 17.09.2023 05.11.2023 2000 €
EI KENNELNIMEÄ LAHTI JENNA HYVINKÄÄ 1 naaras 04.10.2023 22.11.2023 2000 €
CAVALLIE ETNA ALAPELTO KAROLINA VASA 1 naaras 17.10.2023 05.12.2023 1900 €
KEEP FIRE HÄIVÄLÄINEN NADEJDA YLÖJÄRVI 2 urosta, 1 naaras 05.10.2023 23.11.2023 2000 €
LAGOON LAITAMO HILKKA RIIHIMÄKI 5 urosta 31.10.2023 19.12.2023 2000 €
Yhteensä: 6 pentuetta 13 pentua