Image
146--Motti2--Katja_Korhonen.jpg

Australiankarjakoira

Australiankarjakoira on energinen, keskikokoinen rotu, joka antaa kaikkensa ja kiintyy perheeseensä syvästi.

Käyttötarkoitus

Australiankarjakoira on kehitetty alun perin paimentamaan suuria karjalaumoja Australian vaativiin olosuhteisiin. Rodulta vaadittiin kestävyyttä, kivunsietokykyä, nopeita reaktioita ja rohkeutta toimia itsenäisesti puolivillien nautojen kanssa. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus näkyy australiankarjakoirissa edelleen. Australiankarjakoira on vahvaluontoinen, älykäs ja reaktioissaan nopea rotu.

Luonne ja käyttäytyminen

Australiankarjakoira on luonteeltaan toimelias, omille ihmisilleen omistautunut ja aktiivinen rotu, jossa esiintyy myös terävyyttä, vahtiviettisyyttä ja pidättyväisyyttä ihmisiä kohtaan. Australiankarjakoira ei aikuisena tule välttämättä toimeen vieraiden koirien kanssa ja sen sosiaalistamiseen ja kouluttamiseen tulee kiinnittää huomiota. Rotu on monipuolinen harrastus- ja työkoira, joka kaipaa tasapuolisesti liikuntaa ja aivotyöskentelyä. Tylsistynyt australiankarjakoira saattaa kehittää epätoivottuja käyttäytymismalleja, kuten haukkumista tai kodin tuhoamista. Australiankarjakoira ei saa olla luonteeltaan pelokas tai hermostunut.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodussa esiintyy spondyloosia, allergioita sekä synnynnäistä kuuroutta, jonka takia pentujen kuulo tutkitaan ennen luovutusta uuteen kotiin. PEVISA -ohjelmaan australiankarjakoirat kuuluvat lonkka- ja kyynärnivelten sekä silmäsairauksien osalta, ja 2017 alkaen myös selkätutkimusten osalta. Rotuyhdistyksen pentuvälitykseen otetaan vain ne pentueet, joiden kohdalla terveysvaatimukset täyttyvät. Australiankarjakoiran voidaan katsoa olevan perusterve rotu, vaikka rodulla on PEVISAan sisällytettyjä tutkimuspakkoja. Tutkimuksilla on tarkoitus ennaltaehkäistä perinnöllisiä sairauksia.

Turkinhoito

Australiankarjakoira on keskikokoinen ja kokoisekseen vahva koira, jolla on helppohoitoinen, kaksikerroksinen turkki. Australiankarjakoirat kestävät hyvin kylmää ja kuumaa, mutta eivät sovellu pelkästään ulkona eläviksi tarha- tai juoksuvaijerikoiriksi. Pesua australiankarjakoiran turkki ei vaadi kuin erikoistilanteissa, jos koira on todella likainen.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii aikuiselle ihmiselle, jolla on aiempaa kokemusta koirista ja halua sekä aikaa paneutua koiran tapakasvatukseen ja koulutukseen. Australiankarjakoira on keskikokoinen ja vahva rotu, eikä sitä suositella lapsen koiraksi vaativan luonteensa ja fyysisen vahvuutensa vuoksi. Karjakoiralle tulee tarjota liikuntaa ja tarpeeksi tekemistä rodun toiminnantarpeen tyydyttämiseksi. Australiankarjakoira on omille ihmisilleen uskollinen, älykäs ja nopeaoppinen koira, jonka hyvä koulutettavuus tekee siitä monipuolisen työ- ja harrastuskoiran. 

Muuta

Australiankarjakoiran aktiivisuus ja tekemisen tarve tekevät siitä hyvän harrastuskaverin lähes mihin tahansa lajiin. Australiankarjakoiria on kilpaillut menestyksekkäästi mm. agilityssä, tokossa, vepessä, rally-tokossa ja PK-lajeissa. Australiankarjakoiria käytetään edelleen myös rodunomaisissa nautakarjan paimennustehtävissä, mutta pääpaino Suomessa on erilaisten lajien harrastamisessa.

Australiankarjakoirat eivät ole jakautuneet käyttö- ja näyttölinjoihin. Rodun edustajia on kolmessa värissä, red speckled, blue speckled ja blue mottled. Vaikka rotu on alkuperältään kuumista ja kuivista oloista, suurin osa australiankarjakoirista rakastaa vedessä uimista ja leikkimistä.

Teksti: Suomen Australiankarjakoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus