Image
kaarlekouvis1.jpg

Bichon frisé

6 pentua

Käyttötarkoitus

Bichon Frisé on iloinen, vilkas seurakoira, joka viehättää persoonallisuudellaan ja ulkonäöllään.

Luonne ja käyttäytyminen

Useimmilla bichoneilla on vahva itsetunto ja voimakas oma tahto, joten omistajalta vaaditaan paljon huumorintajua, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä. Bichonit ovat älykkäitä ja huomaavat nopeasti ne keinot, joilla omistajan saa ”kiedottua tassun ympäri”. Älä siis anna suloisen, viattoman valkoisen ulkomuodon hämätä, sillä pörröisen turkin ja viattoman katseen takana on iso koira pienessä paketissa.  Bichonin kanssa pärjää hienosti, kun omistaja tekee koiralle alusta asti selväksi, mikä on sallittua ja mikä ei. Johdonmukaisuus ja selkeys ovat avainsanoja. Parhaiten bichon oppii asioita palkitsemisen ja leikin avulla. Kun palkkiot ja koulutustuokiot ovat koiralle mieluisia, oppiminen on yleensä melko nopeaa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Bichonit elävät keskimäärin 12–15-vuotiaaksi, ja säilyttävät leikkisän luonteensa vanhuusikään asti. Kuten kaikilla koiraroduilla, myös bichon friséillä esiintyy joukko periytyviä vikoja ja sairauksia. Vastuuntuntoinen kasvattaja käyttää jalostukseen vain mahdollisimman terveitä koiria. Kaikesta huolimatta saattaa tapahtua, että kaksi tervettä siitoskoiraa, jotka kasvattajan tietämättä kantavat piilevänä samaa sairaustaipumusta, paritetaan keskenään ja tulokseksi saadaan sairas tai sairastuva yksilö. Usein nämä piilevästi periytyvät sairaudet puhkeavat vasta, kun koira on jo ohittanut pentu- ja nuoruusiän.

Rodulla esiintyviä sairauksia: allergiat, harmaakaihi, Legg-Perthes eli reisiluun pään aseptinen kuolio, patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno ja virtsakivet. Näiden lisäksi rodussa esiintyy napatyrää, kivesvikoja, purentavikoja ja häntämutkia. Silmävuoto on ns. tavallinen vaiva, joka voi johtua monesta eri syystä.

Turkinhoito

Bichonin turkki ei ole helppohoitoinen, mutta se ei myöskään ole mahdoton hoitaa, mikäli koira pestään ja föönataan ja trimmataan säännöllisesti. Valitettavan usein näkee hoitamattoman näköisiä bichoneita takkuisessa ja likaisessa turkissa. Trimmaaminen on osa rodun perushoitoa ja se tulee ottaa huomioon jo koiraa hankittaessa; jos haluaa pitää koiransa kauniissa kunnossa ja mahdollisimman helppohoitoisena, tulisi trimmaus tehdä n. 6 viikon välein. Trimmaus kannattaa jättää rotuun perehtyneen trimmaajan tehtäväksi, tai voit myös opetella trimmauksen itse yhdistyksen järjestämillä trimmauskursseilla. Perushoitoon kuuluu viikoittainen pesu ja föönaus, ja samalla on hyvä leikata myös kynnet.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Jos etsit sylissä viihtyvää rauhallista koiraa, joka tottelee sinua pienestä viittauksestakin ja viihtyy hyvin yksikseen aitaamattomalla pihalla, bichon frisé ei ole sinun rotusi. Jos taas etsit elämääsi sisältöä ja hauskuutta, ja väsymätöntä seuralaista joka haluaa olla kaikessa mukana ja joka ihastuttaa persoonallisuudellaan, bichon frisé on juuri sinun koirasi!

Muuta

Bichon frisé saattaa hyvin hoidettuna aiheuttaa vähemmän allergiaoireita kuin moni muu rotu, MUTTA täysin allergiaa aiheuttamatonta koiraa ei ole olemassakaan.

Teksti ja kuvat: Bichon Frisé ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

bichon frisé

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
BRILLIANT LINE MÄKIKOKKO JUHA 1 naaras 04.01.2024 22.02.2024 2500 €
SÖTNOS KORPIKANGAS MARJA-LIISA JORVAS 5 naarasta 02.04.2024 21.05.2024 2600 €
Yhteensä: 2 pentuetta 6 pentua