Image
shelly1.jpg

Shih tzu

Käyttötarkoitus

Shih tzu on käyttötarkoitukseltaan seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Shih tzu on mitä mainioin perheen pieni seurakoira, jolla energiaa ja leikkisyyttä riittää vielä vanhoille päiville asti. Rotu on suosittu ympäri maailman paitsi kauneutensa myös uskomattoman ihanan ja sopeutuvaisen luonteensa ansiosta. Shih tzun yli vuosituhantinen perinne ihmisen läheisyydessä on muovannut sen luonteesta suvaitsevaisen, ystävällisen ja hellyyttävän. Shih tzulla on hyvin inhimilliset kasvot ja lämmin, ystävällinen ilme, juuri niinkuin tälle rodulle luonteensa puolesta sopiikin. Sillä on suuret, tummat, pyöreät silmät – joilla se katsoo omistajaansa joko pelkästä kiintymyksestä tai päätettyään saada tahtonsa läpi. Shih tzu on hyvin harvoin luonteeltaan vaativa – yleensä se on hyvin oppivainen ja innokas miellyttämään omistajaansa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Shih tzu elää keskimäärin 12-15-vuotiaaksi. Rotu on yleisesti terve eikä suuria ongelmia terveyden kanssa rodussa esiinny. Rodun sairaudet ovat yleensä lieviä tai keskivaikeita terveydellisiä ongelmia. Vapaaehtoisia tutkittavia terveysongelmia ovat erilaiset silmäsairaudet joita löytyy yleisesti hyvin vähän rodussa. Samoin polvilumpioluksaatiota löytyy lieviä tapauksia. Muita ongelmia ovat lievät tai keskivaikeat hengitysvaikeudet joita rodussa on jonkin verran. Muita vapaaehtoisia tutkimuksia voidaan tehdä sydänsairauksiin, lonkkaniveliin, kyynärniveliin, selkään ym.

Turkinhoito

Rotumääritelmässä shih tzun turkki kuvataan seuraavasti; Peitinkarva pitkää ja tiheää, ei kiharaa. Pohjavilla kohtuullinen, ei villava. Lievä laineikkuus sallittu. Karva ei saa haitata koiran näkökykyä, eikä turkki saa olla niin pitkää, että se haittaa liikkeitä. Shih tzun turkinhoidossa tärkeintä on säännöllisyys.

Pitkän turkin pesu ja kuivaus 1-2 viikon välein sekä pääkarvoituksen sitominen ylös kumilenkeillä riittää aikuisella koiralla. Pentuturkin vaihtuessa pesuvälin tulee kuitenkin olla lyhyempi, jotta takkuja ei pääse syntymään. Shih tzuja pidetään paljon myös lyhyessä karvassa, jolloin turkinhoito on helppoa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Shih Tzu sopii ihmiselle jolla on aikaa olla koiransa kanssa. Shih tzu kiintyy syvästi omiin ihmisiinsä ja tarvitsee hellää ja huolehtivaa seuraa. Shih tzu sopii lähes kaikille perhekoiraksi. Se ei sovellu herkän ja joskus myös itsepäisen luonteensä takia "koviin käsiin", vaan tarvitsee ymmärtäväisen ja kärsivällisen ihmisen. Shih tzulla ei ole taipumuksia puremiseen eikä se ole herkkähaukkuinen (jokainen koira on toki yksilö) joten se soveltuu hyvinkin erilaisiin perheisiin. Shih tzu voi olla hyvinkin liikunnallinen ja harrastusmielessä sille sopii myös esim. agility.

Muuta

Rodulla on oma, itsenäinen rotujärjestö, Shih Tzu r.y., joka on perustettu vuonna 1971. Huolimatta suurista vaihteluista rodun suosiossa ja pentumäärissä vuosien aikana, Shih Tzu r.y. on ollut jo yli 45 vuotta vakaa ja vahva yhdistys. Harrastajat ovat pystyneet aktiivisuudellaan ylläpitämään yhdistyksen toimintaa rodun hyväksi.

Lisätietoa rodusta löydät rotuyhdistyksen nettisivuilta.

Teksti: Shih Tzu r.y.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus