Image
136--bouvier5--main.JPG

Bouvier

Käyttötarkoitus

Bouvierin historia on toisaalta maatilojen monitoimikoiran, ja toisaalta virkakoirien, erityisesti poliisikoirien, historiaa. Keski-Euroopassa, USA:ssa ja muuallakin ulkomailla bouvier on edelleen jonkin verran käytössä maatiloilla nautakarjan, lampaiden ja ankkojen paimenena, poliisikoirana, sokeain opaskoirana ja armeijan rajakoirana.

Suomessa bouvier on tänä päivänä monipuolinen perhe-, harrastus-, ja käyttökoira. Bouvierit osallistuvat palvelus- ja pelastuskoiratoimintaan ja -kokeisiin jälki-, haku-, viesti-, etsintä-, suojelu- ja rauniokoirakokeissa sekä vesipelastus-, veto- ja paimennuskokeissa ja agilityssä sekä tottelevaisuuskokeissa ja ovat mukana myös koiranäyttelytoiminnassa.

Luonne ja käyttäytyminen

Bouvier on luonteeltaan rauhallinen ja peloton palveluskoira. Bouvierin hyvät perhekoiran ominaisuudet tulevat esille suomalaisten tämän päivän arjessa, kunhan se kasvatetaan johdonmukaisesti pennusta asti huomioden rodun taustat työkoirana sekä taipumus vartioida omaa perhettään ja reviiriään. Bouvierin tulee aina soveltua työkoiraksi ja kaikki soveltuvuutta heikentävät ominaisuudet katsotaan virheiksi. Se on yhteiskuntakelpoinen käsittelyä kestävä koira, jonka koulutettavuus on hyvä. Bouvier ei saa olla arka, eikä pelokas, eikä aiheetta aggressiivinen, eikä myöskään alusta- tai ääniarka.

Bouvier pärjää hyvin Suomen talviolosuhteissa ja useimmat bouvierit ovat pennusta alkaen intohimoisia uimareita. Fyysisiltä kyvyiltään bouvier on kestävä, ketterä ja nopea koira, eikä aikuista tervettä bouvieria saa liikunnalla väsytettyä. Se tarvitsee myös psyykkistä tekemistä; vainutyöskentelyä, tottelevaisuuden teknistä työstämistä tai vaikkapa lasten huoneen lattian siivoamista leluista lelukoppaan. Bouvier ei ole sohvaperuna, sen on saatava tekemistä ollakseen bouvier.

Bouvier on onnellisimmillaan saadessaan osallistua perheensä kaikkeen arkeen ja elämään. Silti bouvier ei ole läheisriippuvainen eroahdistuskoira. Bouvier on hyvin ohjattavissa ja koulutettavissa, mutta se kykenee myös elämään ja kohtaamaan maailmansa omilla jaloillaan seisten.

Turkinhoito

Bouvierilla on runsas turkki, jonka hoidontarve ja trimmaustarve vaihtelevat paljon turkin laadun mukaan. Bouvierin pitäisi näyttää luonnolliselta, ei ylitrimmatulta, liioitellen viimeistellyltä ja muotoillulta koiralta. Mikäli koira ei osallistu aktiivisesti koiranäyttelyihin voidaan turkki leikata melko lyhyeksikin rodunomainen parta, viikset ja kulmakarvat usein kuitenkin säilyttäen. Näyttelyissä bouvierit esiintyvät runsaammassa ja huolitellummassa turkissa, ns. näyttelytrimmissä. Arkielämässä turkin takuttomassa kunnossa pitävä karstaaminen, kampaaminen tehdään noin viikoittain tai harvemminkin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Bouvier on elinikäodotukseltaan ja perusterveydeltään samantyyppinen rotu kuin muutkin palveluskoiraryhmään kuuluvat koirarodut. Bouvier on palveluskoira, eikä sillä ole vakavasti koiran elämää haittaavia koko populaatiota koskevia sairauksia. Lonkka- ja kyynärnivelterveyttä sekä silmäsairauksien esiintyvyyttä seurataan.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Bouvier sopii ihmiselle, joka on huolellisesti etukäteen tutustunut rotuun ja sen ominaisuuksiin, ja tämän selvitystyön tekemisen jälkeenkin edelleen kokee bouvierin itselleen ja perheelleen sopivaksi koiraksi.

Teksti: Suomen Bouvier ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus