Image
172-ceskyterrieri1.jpg

Ceskyterrieri

Käyttötarkoitus

Rotu on kehitetty alun perin kauriin ja villisian metsästykseen sekä luolakoiraksi. Nykyisin käyttötarkoitus on pääsääntöisesti lemmikki.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan iloinen ja miellyttämishaluinen koira, joka saattaa olla hieman pidättyväinen vieraita kohtaan. Yleisesti terriereistä poiketen ceskyterrieri on melko rauhallinen ja sopuisa. Helposti koulutettava suuren miellyttämishalunsa takia.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodulla esiintyy satunnaisesti allergioita, jotka voivat ilmetä korvatulehduksina tai ihotulehduksina. Hyvin harvinaisena rodussa tavataan skottikramppia, joka on neurologinen, kohtauksittain esiintyvä, liikkumista vaikeuttava sairaus.

Turkinhoito

Pitkä silkkinen karvapeite vaatii trimmausta säännöllisesti. Turkki leikataan koneella ja siistitään saksilla noin 1-2 kuukauden välein. Kotitrimmaus on helppo oppia tekemään itse, mutta näyttelyissä koira tulee olla trimmattu rotumääritelmän mukaisesti ja se voi vaatia hieman harjoittelua. Koirasta ei lähde karvaa. Turkinlaatu vaihtelee, mutta yleisimmin karvapeite vaatii harjausta vähintään kerran viikossa ja pesun tarvittaessa. Pentuna karva takkuuntuu helpommin ja silloin joudutaankin koiraa harjaamaan vähän useammin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Ihmiselle tai perheelle, joka hakee mukavaa vaivatonta lemmikkiä, joka kiintyy syvästi omaan perheeseensä. Rotu soveltuu hyvin monenlaisiin harrastuksiin (mm. jäljestykseen, tottelevaisuuskoulutukseen, agilityyn), mutta ei vaadi omistajaltaan jatkuvaa aktivointia.

Teksti: Cesky-kerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus