Image
184--SKYE_9.JPG

Skyenterrieri

3 pentua

Käyttötarkoitus

Tuntomerkeiltään pitkä, matala ja suoraselkäinen skyenterrieri on suuri koira matalassa paketissa. Skyen tulee olla mittasuhteiltaan kaksi kertaa korkeuttaan pitempi, vahvaluustoinen, mutta ei kuitenkaan raskas. Skyen on pitänyt olla ketterä kyetäkseen kulkemaan Skye-saaren kivikkoisilla rannoilla jossa se on metsästänyt pienriistaa jo 1500-luvulta alkaen. Turkin tulee olla karhea ja pohjavillalla varustettu. Skyen karvapeite on pituudestaan huolimatta yllättävän helppohoitoinen. Skye on yksi vanhimmista terrieriroduista, mutta tänä päivänä se luetaan erittäin harvinaisten rotujen joukkoon. Tästä syystä niitä näkeekin usein vain näyttelykehissä.

Luonne ja käyttäytyminen

Pitkä historia puhtaana seurakoirarotuna on muokannut skyen luonnetta. Tämän päivän skye on seura- ja perhekoira. Skyenterrieri on aikojen saatossakin säilyttänyt osittain metsästysterrierin vaistot: sen luonteesta löytyy vielä tarvittaessa sähäkkyyttä. Skye on oman arvonsa tunteva koira, hyväntahtoinen mutta herkkä, vaikka terrieri onkin. Skye on ensisijaisesti yhden ihmisen tai oman perheen koira ja vieraisiin se haluaa tutustua kaikessa rauhassa. Sen tehtyään se onkin jo seuraavaksi vieraan sylissä. Omaa väkeä se suorastaan palvoo. Parhaimmillaan skye on ihastuttava seuralainen ja uskollinen kumppani.

Yleisimmät asiat terveydestä

Skyenterrieri kuuluu ns. kondrodystrofisiin rotuihin. Rodun luusto on muutoin normaali, mutta raajat ovat lyhytkasvuiset. Eturaajojen luiden kasvuun pentuaikana voi liittyä ongelmia. Vaikka skyenterrieri on matala ja korkeuteensa nähden erittäin pitkäselkäinen, niillä on harvoin mitään selkään liittyviä vikoja tai sairauksia. Rodussa esiintyy, tosin harvinaisena, vain tälle rodulle ominainen perinnöllinen sairaus, skyenterrierihepatiitti. Jonkin verran on tavattu etenevää munuaisten rappeumatautia. Skyenterrierillä on alttius sairastua hemangiosarkoomaan, verisuonen pintarakenteen muodostavien solujen syöpään.

Turkinhoito

Skyenterrierin pitkä turkki näyttää työläältä, mutta sitä se ei ole. Pesu tarvittaessa ja kampaus 2–4 viikon välein riittää. Jos turkissa ei ole takkuja, turhan tiheä kampaaminen saattaa jopa olla haitaksi.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Skyenterrieri sopii niin lapsiperheeseen kuin vain ns. yhden ihmisen koiraksi. Skye nauttii suunnattomasti kun se saa olla mukana jokapäiväisissä touhuissa ja osana perheen elämää. Omalta ihmiseltään skye odottaa johdonmukaista kouluttamista ja on tärkeää, että sitä pentuaikana sosiaalistetaan erilaisiin tilanteisiin ja ihmisiin. Skye viihtyy mainiosti sohvalla kainalossa mutta on valmis tekemään pitkiäkin lenkkejä. Matalajalkaisena koirana se ei kuitenkaan ole polkupyörän vierellä juoksutettava rotu. Harrastusmuodoista skyelle sopii hyvin metsästyskoirien jäljestämiskoe - laji jossa monet skyet ovat luonnonlahjakkuuksia. Skyenterrieristä on moneen, mutta se ei kuitenkaan ole aivan jokamiehen koira. Skyen persoonallisuus on niin suuri, että se vaatii omistajaltaan myös kykyjä ja kärsivällisyyttä.

Teksti: Skyenterrierikerho r.y

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

skyenterrieri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
PURPLE ONES SALOVAARA LOTTA KANGASALA 1 uros, 2 naarasta 27.01.2024 23.03.2024 1400 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua