Image
eija_makkonen_1.jpg

Dandiedinmontinterrieri

Käyttötarkoitus

Dandiedinmontinterrieri on kotoisin Englannin ja Skotlannin rajamailta, missä se oli arvostettu pikkuriistan ja tuhoeläinten hävittäjä. Saalis vaihteli rotista aina mäyriin ja alueen isoihin hurjiin kettuihin, mutta dandie ei pelännyt ”mitään millä on karvat päällä”. Ja vaikka dandie nykyisin onkin useimmiten seurakoira, niin alkuperäiset käyttökoiran piirteet ovat tallella: vahvat leuat, isot hampaat, säänkestävä turkki, vankka rakenne, tukevat raajat ja kaivamiseen soveltuvat lujat kynnet.

Rodun nimi on peräisin Sir Walter Scottin kirjasta ”Guy Mannering”, jossa esiintyvällä henkilöllä nimeltä Dandie Dinmont oli maatilallaan liuta pieniä, ketteriä, sinapin ja pippurin värisiä terriereitä. Se on maailman ainoa fiktiivisen henkilön mukaan nimetty rotu!

Luonne ja käyttäytyminen

Dandie on omanarvontuntoinen, ihmisrakas, huumorintajuinen, rohkea ja utelias – Suuri Persoona. Niitä löytyy joka lähtöön: on himolenkkeilijöitä, jotka menevät vaikka seinästä läpi jos jokapäiväinen reissu on jäämässä väliin. On nautiskelijoita jotka kyllä mielellään ulkoilevat, ellei sitten satu olemaan sateinen ilma, joka soveltuu paremmin maailman mietiskelyyn sohvannurkasta käsin. On hurjia metsästäjiä, joiden lempipuuhaa on nurmikon tai hangen uumenissa lymyilevän saaliin vaaniminen. Sekä hössöjä, joiden mielestä puuhaaminen on pääasia ja puuhan aihe täysin sivuseikka - tärkeintä että tekemistä riittää.

Dandie on mainio matkaseuralainen, mutta ei toki valita kotisohvallakaan. Tämän rodun edustajan kanssa ei elämä käy tylsäksi ja joka päivä on aihetta hymyyn. Dandie on kätevän kokoinen, joten se on helppo ottaa mukaan. Matalat raajat eivät kuitenkaan merkitse sitä, etteikö se pystyisi ja jaksaisi liikkua! Dandie on ketterä ja notkea, kääntyy täydestä vauhdista vaikka akselinsa ympäri ilman että vauhti siitä hiipuu.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on pitkäikäinen ja varsin terve.

Turkinhoito

Turkki vaatii ehdottomasti säännöllistä hoitoa ja trimmausta nyppimällä. Turkin kotikunnostus ei ole kenellekään ylivoimainen opeteltava, eikä säännöllinen perushoito vie aikaakaan ylen määrin.

Teksti ja kuvat: Dandiedinmontinterrierit – DDT ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus