Image
301--rannalla--main.jpg

Englanninkääpiöterrieri

3 pentua

Käyttötarkoitus

Englanninkääpiöterrieri, viralliselta nimeltään English Toy Terrier (Black & Tan), on vanhin englantilainen kääpiökoirarotu, joka polveutuu black and tan -terriereistä. Kääpiömuunnos tunnustettiin omaksi rodukseen ja sitä alettiin kutsua nimellä Miniature Black-and-Tan Terrier. Teollistuminen toi rottaongelman myös kaupunkeihin. Parhaat pienet mustat rotantappajat olivat korkeasti palkittuja ja 1800-luvulla pubien takahuoneissa järjestettiin vedonlyöntikilpailuja niiden tappotaidoista. Verisen vedonlyönnin kieltämisen jälkeen ETT oli lähellä sukupuuttoa, mutta kasvattajat onnistuivat pelastamaan rodun. Nykyisin ne ovat lähinnä seurakoirina, mutta alkuperäiset vaistot ovat tallella. Pienjyrsijät eivät ole turvassa osuessaan sen tielle.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan ETT on ensisijaisesti terrieri; reipas, peloton ja aina valmis seuraamaan omistajaansa uusiin seikkailuihin. Jotkut voivat olla aluksi varauksellisia vieraita kohtaan, ne antavat kaiken huomionsa omistajalleen. Rotu on uskollinen, erittäin lojaali ja kiintyy syvästi perheeseensä. Se rakastaa lämpöä ja nukkuu mieluiten omistajansa kyljessä peiton alla tai etsii köllöttelyyn aurinkoisimman paikan sisällä tai ulkona.

Nopea ja ketterä rotu soveltuu esim. agilityyn, viehejuoksuun tai vaikkapa koiratanssin harrastamiseen.

Turkinhoito

Karvapeite on erittäin helppohoitoinen ja siisti. Se on tiheää, lyhyttä ja sileää, eikä juurikaan vaadi hoitoa. Näyttelytrimmaukseen riittää kynsien leikkaus ja ennen kehään menoa pölyjen pois pyyhkäisy säämiskällä. Koska lämmittävää pohjavillaa ei ole, koira palelee helposti ja tarvitsee ulkoillessa sään mukaisen varustuksen. Sateelta, tuulelta tai pakkaselta suojaava vaatetus on välttämätön.

Yleisimmät asiat terveydestä

Suomen Englanninkääpiöterrierit ry:n suositus on, että jalostukseen käytettävillä koirilla on alle kaksi vuotta vanha silmätutkimus ja yli yksivuotiaana tehty polvitutkimus, sydänkuuntelua suositellaan. Näitä noudatetaan lähes poikkeuksetta ja koiria tutkitaan, vaikka ei jalostukseen käytettäisikään.

Rodussa seurataan silmäsairauksista etenkin HC:n (perinnöllinen harmaakaihi) kehittymistä ja rotu on mukana Hannes Lohen koirien geenitutkimuksessa. Nuorten koirien vitsauksena on usein sikaripunkki (demodikoosi), jota yleensä ei tarvitse hoitaa, vaan se paranee itsestään.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

ETT on innokas, valpas ja nopeaälyinen koira, joka oppii helposti uusia temppuja. Vaikka koira ei ole suuri kooltaan, se tarvitsee liikuntaa ja aktiviteetteja, pelkäksi sohvakoiraksi siitä ei ole. Jokainen koira tarvitsee laumanjohtajan, niin myös englanninkääpiöterrieri. Myös pienen koiran täytyy saada olla koira.

Teksti ja kuvat: Suomen Englanninkääpiöterrierit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

englanninkääpiöterrieri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
BONWILD LAITINEN SARI 3 naarasta 12.04.2024 14.06.2024 1800 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua