Image
Manchesterinterrieri seisoo pääkuva

Manchesterinterrieri

Käyttötarkoitus

Manchesterinterrieri kehitettiin rotan metsästykseen Iso-Britanniassa. Näiden alkujaan black & tan-terriereiksi kutsuttujen koirien tehtävänä oli pitää rotat poissa pihapiiristä. Silmien yläpuolella olevien ruskeiden täplien ansiosta manchesterinterrierit olivat hereillä nukkuessaankin. Turkin musta väri mahdollisti tehokkaan metsästyksen myös hämärässä.

Luonne ja käyttäytyminen

Terrierimäiset piirteet, kuten energisyys, terävyys, nokkeluus ja temperamenttisyys, kuvastavat manchesterinterrierin luonnetta. Näiden ominaisuuksien ansiosta manchesterinterrieri tarvitsee jokapäiväistä aktivointia lenkkeilyn lisäksi. Manchesterinterrierin kuuluu olla hieman pidättyväinen uusia ihmisiä kohtaan, mutta sen ei tule olla kuitenkaan pelokas. Kun manchesterinterrieri on saanut rauhassa tutustua uuteen tuttavuuteen, voi siitä saada uskollisen ystävän.

Yleisimmät asiat terveydestä

Manchesterinterrieriä on yleisesti pidetty hyvin terveenä ja pitkäikäisenä rotuna. Tutkittua tietoa terveystilanteesta on kuitenkin saatu kerättyä vasta viime vuosina. Tutkimustulokset ovat onneksi vahvistaneet käsitystä rodun terveydestä. Jo pidempään tiedossa ollut perinnöllinen sairaus, jota manchesterinterriereillä voidaan tavata, on von Willebrandin tauti, jossa koiralta puuttuu verenhyytymiseen vaikuttava proteiini. Tautiin sairastuneita manchesterinterriereitä ei ole esiintynyt Suomessa, sillä tautiin vaikuttavien geenien periytymiseen on kiinnitetty erityistä huomiota jalostuksellisilla valinnoilla.

Turkinhoito

Manchesterinterrierin turkin kuuluu olla kiiltävää, tiivistä ja lyhyttä mustaa karvaa. Pohjavillaa ei tällä rodulla ole ollenkaan, minkä takia kylmillä ilmoilla niille on puettava lämmittäviä vaatteita päälle. Manchesterinterrierin turkinhoito on hyvin vaivatonta, koska sille ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään. Koiran voi pestä sen ollessa likainen, mutta kuraisillakin keleillä riittää tassujen ja mahanalusen huuhtelu sekä pyyhekuivaus.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Manchesterinterrieri vaatii omistajaltaan aikaa ja aktiivisuutta, tosin myös lämpöä ja läheisyyttä. Manchesterinterriereistä on älykkyytensä ansiosta koulutettavissa harrastuskoira lähes lajiin kuin lajiin. Hyvin suosituksi harrastusmuodoksi manchesterinterrierin kanssa on noussut agility, mistä nämä nopeat terrierit nauttivat.

Teksti ja kuvat: Suomen Manchesterinterrierit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus