Käyttötarkoitus

Espanjanvesikoira (espanjankielisestä nimestä juontuu rodun kutsumanimi perro) on keskikokoinen, palveluskoira-oikeudet omaava, yleensä paimenviettinen, monipuolinen ja aktiivinen harrastuskoira.

Rodussa löytyy myös metsästysviettiä ja sitä voi käyttää noutavana metsästyskoirana sekä maalla että vedessä. Rotu on räpylävarpaineen nopea uimari ja osaa myös sukeltaa. Perro on nopea oppimaan ja rodulle sopii hyvin monenlaiset harrastukset.

Yleisimmät asiat terveydestä

Espanjanvesikoiraa pidetään perusterveenä rotuna. PEVISA- ohjelmassa ovat lonkkien ja kyynärien kuvaukset sekä silmäpeilaus. Jalostustoimikunnalta anottava yhdistelmähyväksyntä (suunnitellulle pentueelle) edellyttää jalostukseen käytettäviltä koirilta myös kilpirauhaskoetta ja PRA- geenitestiä.

Rodussa esiintyy luontaista töpöhäntäisyyttä. Jalostuskäytössä tulee huomioida, ettei töpöhäntäisiä yksilöitä saa yhdistää keskenään.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan perro on sosiaalinen, aktiivinen, leikkisä ja toimintakykyinen, ketterä ja kestävä rotu, joka vaatii peruskoulutuksen ja lempeästi jämäkän johtajan. Perro on hyvin älykäs rotu ja siksi oppii nopeasti mitä ihminen keksiikään sille opettaa. Joskus voi olla haasteellista löytää keino motivoida koira tekemään samaa asiaa monta kertaa. Kun omalle koiralle sopiva motivoiva/palkitseva asia on löytynyt, jaksaa koira työskennellä pitkäänkin. Älykkyyden kääntöpuolia: Turhautunut ja pitkästynyt koira keksii tekemistä ihan itsekin. Ratkaisut eivät välttämättä ole aina ihmisen mielestä mieluisia. Älykäs koira oppii nopeasti myös ihmisen epäjohdonmukaisuudet ja virheet.

Turkinhoito

Rodulla ei ole lainkaan karvanlähtöaikaa. Turkkia ei harjata, mutta se tulee pitää takuttomana ja avoimena poistamalla karvaan takertuneet roskat ja nyppimällä sormin toisiinsa takertuneet kiharat/narut irti toisistaan. Näyttelyturkin tulee olla 3-12 cm (suoraksi vedettynä 15 cm). Turkille ei tehdä muotoilevaa leikkausta. Muutoin turkin voi pitää haluamassaan mitassa.

Jos haluaa turkin olevan aina lyhyt, vaatii se alasajon 2-4 kertaa vuodessa. Turkinlaadussa on yksilöllisiä eroja ja myös turkin väri vaikuttaa karvan laatuun. Värinä voi olla kaikki mustan (ei harmaa), ruskean ja valkoisen sävyt ja kaksivärisellä koiralla toinen väreistä on aina valkoinen. Toisilla turkki on vahvaa narua, joka pysyy takuttomana lähes itsestään. Turkki voi olla tiukempaa tai loivempaa kiharaa. Loivakiharainen ja villava turkki on karkeaan kiharaan verrattuna haasteellisempi hoidettava. Tumma väri on yleensä vaaleaa väriä karkeampaa ja on siten helppohoitoisempaa. Tässäkin poikkeus vahvistaa säännön: On olemassa myös täysin valkoisia ja silti karkeaturkkisia koiria.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii aktiiviselle ihmiselle, jolla on aikaa, halua ja viitseliäisyyttä harrastaa ja viettää aikaa koiransa kanssa. Harrastuksen ei välttämättä tarvitse olla kilpailua tai virallista lajiharrastusta. Pääasia on, että koira tuntee voivansa osallistua yhteiseen tekemiseen. Tämän tarpeen tyydyttää riittävän liikunnan lisänä esimerkiksi etsintä-, pallo- ja noutoleikit, älypelit, sienestys jne. Kunhan koira pääsee käyttämään nenäänsä ja aivojaan.

Teksti: Vesikoirat ry, kuvat: Sami Osenius

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.