Käyttötarkoitus

Lagotto romagnolo on vilkas ja aktiivinen työkoira, josta saa hyvän harrastuskaverin koulutuskentälle tai sienimetsään. Alkuperämaassaan Italiassa lagottoa käytetään tryffelinetsintään ja siellä rotua pidetään lähes yksinomaan tätä tarkoitusta varten.  Lagoton hyvää hajuaistia ja nokkelaa oppimiskykyä voi hyödyntää monessa eri harrastuksessa kuten esimerkiksi pelastus- tai palveluskoiralajeissa, agilityssa, tottelevaisuudessa, rallytokossa, koiratanssissa tai tietenkin sienestyksessä. Lagotot ovat löytäneet tryffeleitä myös Suomesta!

Luonne ja käyttäytyminen

Perusluonteeltaan lagotto on vilkas, aktiivinen ja sinnikäs koira, jonka nopea oppimiskyky voi tulla omistajalleen yllätyksenä. Lagotot oppivat myös huonot tavat hyvin helposti. Lagotto tarvitseekin johdonmukaisen, lempeän kasvatuksen sekä sopivan aktiivisen elämän. Turhautunut lagotto keksiikin usein itselleen puuhaa, joka ei aina ole omistajansa mieleen. Lagotto kiintyy omistajaansa, eikä välttämättä ole kovin kiinnostunut muista ihmisistä vaan on jopa hieman pidättyväinen. Lagotto tulee kuitenkin yleisesti ottaen hyvin toimeen muiden koirien kanssa, eikä usean koiran perheissä normaalisti ilmene ongelmia koirien kesken. Kotimaassaan tarhakoirana yleisesti pidetty lagotto on myös hyvä varoittaja, sillä on taipumus haukkua kaikkea uutta ja siten ilmoittaa tulijoista ja menijöistä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Lagotot ovat rakenteeltaan liioittelemattomia, joten rodun perusterveys on kohtalaisen hyvä. Lagoton rotuspesifi sairaus on pentuiän epilepsia, johon on geenitesti, eikä sairaita pentuja juuri synny Suomessa. Lisäksi lagotoilla esiintyy kohtalaisesti lonkkanivelen dysplasiaa ja sisäänpäin kääntyneitä silmäripsiä. Näiden lisäksi joillakin yksilöillä on ilmennyt muitakin koirille tyypillisiä sairauksia kuten esimerkiksi kyynärnivelen dysplasiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, sydänvikoja, syöpää, kaihia, allergioita tai atopiaa.

Turkin hoito

Lagoton turkki on kiharaa ja villavaa. Pohjavilla huopaantuu helposti, jos sitä ei välillä harjata pohjavillakammalla. Aina turkin työstämisen jälkeen koira on kasteltava, jotta karva pääsisi kihartumaan uudestaan.  Lagoton turkki on myös hyvä leikata lyhyeksi silloin tällöin, jotta turkki vahvistuisi.

Lagoton turkkiin kertyy ulkoa roskaa ja lunta, joten turkinhoitoon ja siivoamiseen on syytä varautua, vaikka lagotosta ei lähdekään karvaa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Lagotto on täydellinen koira ihmiselle, joka haluaa harrastaa monipuolisesti koiransa kanssa tai joka etsii itselleen reipasta ja aktiivista kaveria lenkkipoluille tai sienimetsään.

Teksti ja kuvat: Suomen Lagottoklubi ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

lagotto romagnolo

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
NUXO AXO MARIA PARAINEN 1 uros, 2 naarasta 03.03.2024 21.04.2024 2900 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua