Image
kosti2.jpg

Portugalinvesikoira

2 pentua

Käyttötarkoitus

Portugalinvesikoira on keskikokoinen ja suhteellisen vankkarakenteinen rotu. Rotua on käytetty alun perin kalastajien työkoirana; noutamaan verkkoja, viemään viestiä veneen ja rannan välillä, sekä vartioimaan kalastajien veneitä ja omaisuutta. Näiltä ajoilta periytyy into uimiseen, osalla myös sukeltamiseen sekä vahtivietti. Nykyajan portugalinvesikoira on aktiivinen seurakoira ja monipuolinen harrastuskoira, joka sopii lähes kaikkiin lajeihin. Toiminnan tarve sillä on ikään kuin verenperintönä.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan portugalinvesikoira on reipas ja energinen. Vauhtia piisaa vanhuuteen saakka. Se on nokkela ja älykäs ja kaipaa fyysisen liikunnan lisäksi myös aivojumppaa. Rotu osaa keksiä itselleen tekemistä, ellei se sitä omistajan järjestämänä riittävästi saa. Nämä touhut eivät välttämättä ole omistajalle mieluisia. Portugalinvesikoira voi olla hiukan välinpitämätön vieraita kohtaan, mutta se ei saa olla kuitenkaan arka. Rotu on nopeasti oppiva, mutta osaa olla itsepäinen. Tämä tuo koulutukseen lisähaasteita. Osalla yksilöistä ilmenee kohtalaista vahti- ja riistaviettiä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Portugalinvesikoira on PEVISA-rotu. Jalostuskoirilta vaaditaan virallinen lonkkakuvaustulos, kyynärniveltulos ja silmäpeilaus. Rodulla esiintyy lonkkaniveldysplasiaa ja se luokitellaan rodun perinnöllisiin sairauksiin. Suurin osa sairastuneista pystyy elämään aivan normaalistikin lonkkaniveldysplasian kanssa koska ko. rodun kokoisilla koirilla kipuoireilu on harvinaisempaa. Kyynärnivelongelmia on prosentuaalisesti vähän, eikä sitä katsota tämän rodun erityisongelmaksi. Perinnöllisen silmäsairauden, prcd-PRA:n (etenevä verkkokalvon surkastuminen) riski saadaan nykyään suljettua pois jalostuksesta geenitestin avulla ja jonkin verran ilmenevä distichiasis (ylimääräiset ripset) ovat helposti hoidettavissa. Rodulla esiintyy jonkin verran myös autoimmuunisairauksia ja allergioita.

Turkinhoito

Pitkä näyttelyturkki vaatii ahkeraa kampaamista ja pesua.  Kärsivällisyyttä tarvitaan etenkin pentukarvan vaihtuessa, jolloin turkki takkuuntuu erittäin helposti. Myös lyhyeksi trimmatun turkin puhtaudesta ja siisteydestä tulee huolehtia säännöllisesti. Koiran hyvinvoinnin takaamiseksi turkinhoito on tärkeää. Takkuinen turkki kiristää, on hyvin epämukava koiralle ja voi myös aiheuttaa iho-ongelmia.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Portugalinvesikoira on omaa perhettään rakastava lemmikki. Se kiintyy omistajaansa ja seuraa tätä mielellään joka paikkaan. Rotu sopii aktiiviselle ihmiselle, joka on valmis kouluttamaan koiraansa jämäkästi ja johdonmukaisesti.

Teksti ja kuvat: Vesikoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

portugalinvesikoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
ADVENTURER'S RAILAMAA JAANA NOUSIAINEN 1 uros 26.03.2024 14.05.2024 2000 €
MOUNTAINHEAD'S VIRTANEN HANNELE MYNÄMÄKI 1 naaras 29.05.2024 17.07.2024 2000 €
Yhteensä: 2 pentuetta 2 pentua