Käyttötarkoitus

Portugalinvesikoira on keskikokoinen ja suhteellisen vankkarakenteinen rotu. Niitä on käytetty alun perin kalastajien työkoirina; noutamaan verkkoja, viemään viestiä veneen ja rannan välillä, sekä vartioimaan kalastajien veneitä ja omaisuutta. Näiltä ajoilta periytyy vahtivietti, sekä into uimiseen, osalla myös sukeltamiseen. Nykyajan portugeesi on aktiivinen seurakoira ja monipuolinen harrastuskoira, joka sopii lähes kaikkiin lajeihin. Toiminnan tarve sillä on ikään kuin verenperintönä.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan se on reipas ja erittäin energinen, vauhtia piisaa vanhuuteen saakka. Portugeesin tulee olla myös rohkea, hiukan pidättyväinen vieraita kohtaan voi olla, mutta ei kuitenkaan arka. Se on erittäin nokkela ja älykäs, kaipaa fyysisen liikunnan lisäksi myös aivojumppaa. Se osaa keksiä itselleen tekemistä, ellei sitä omistajan järjestämänä riittävästi saa. Nämä touhut eivät sitten välttämättä ole omistajalle aina mieluisia.

Portugeesi tarvitsee hyvän peruskoulutuksen. Se on nopeasti oppiva, mutta itsepäinen, mikä tuo koulutukseen lisähaasteita. Monet yksilöt omaavat kohtalaisen, tai jopa voimakkaan vahti- ja myös riistavietin, mitä kannattaakin hyödyntää harrastusta valitessa. Kouluttamattoman koiran kanssa saattaa joutua esimerkiksi johtajuusongelmiin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Portugalinvesikoira on PEVISA-rotu, joten jalostuskoirilta vaaditaan virallinen silmäpeilaus ja lonkkakuvaustulos. Lonkkaniveldysplasiaa kuitenkin esiintyy ja se luokitellaan portugalinvesikoiralla perinnöllisiin sairauksiin. Tämän kokoisella rodulla kipuoireilu kuitenkin on harvinaisempaa ja suurin osa pystyy elämään aivan normaalisti. Perinnöllisen silmäsairauden, prcd-PRA:n (etenevä verkkokalvon surkastuminen) riski saadaan nykyään suljettua pois jalostuksesta geenitestin avulla ja jonkin verran ilmenevä distichiasis (ylimääräiset ripset) on helposti hoidettavissa. SLO:ta, autoimmuunisairauksia ja allergioita on todettu satunnaisia tapauksia. Korvien hiivaa ja tulehduksia esiintyy myös, osittain juuri allergian oireina.

Turkinhoito

Pitkä näyttelyturkki vaatii ahkeraa kampaamista ja pesua, kärsivällisyyttä tarvitaan etenkin pentukarvan vaihtuessa, jolloin turkki takkuuntuu erittäin helposti. Myös lyhyeksi trimmatun turkin puhtaudesta ja siisteydestä tulee huolehtia säännöllisesti.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii ihmiselle, jolta löytyy aikaa ja innokkuutta koiran aktivointiin ja kouluttamiseen, sekä halukkuutta turkin kunnossa pitämiseen. Portugalinvesikoira on perhettään rakastava lemmikki ja palvoo omistajaansa, sekä seuraa tätä mielellään joka paikkaan.

Teksti ja kuvat: Vesikoirat ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.