Käyttötarkoitus

Barbetin eli ranskalaisen vesikoiran alkuperäinen käyttötarkoitus on vesilintujen metsästys. Tänä päivänä tätä monipuolista harrastuskoiraa käytetään edelleen ylösajavana ja noutavana koirana sekä maalla että vedessä, ja monilla yksilöillä on säilynyt myös seisontataipumus.

Suomessa barbeteilla voi osallistua spanielien taipumus- ja metsästyskokeisiin.

Barbet sopii hyvin myös aktiiviseksi harrastus- ja seurakoiraksi. Sopivia harrastusmuotoja ovat mm. agility, koiratanssi, koirajuoksu (canicross), metsästysjäljestys, pelastuskoiratoiminta, rallytoko, tottelevaisuuskoulutus, vesipelastus ja koiranäyttelyt. Barbeteja käytetään myös kaverikoirina ja opaskoirina. Barbetilla ei ole toistaiseksi palveluskoiraoikeuksia, joten se ei saa osallistua PK-kokeisiin.

Luonne ja käyttäytyminen

Barbet on iloinen ja luotettava kumppani. Se on luonteeltaan melko rauhallinen, mutta tarvittaessa vauhtia ja energiaa riittää. Barbet kiintyy hyvin omistajaansa, ja se. on erittäin seurallinen koira, joka viihtyy sekä ihmisten että muiden eläinten kanssa. Usein sekä nartut että urokset tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Barbet ei ole ainoastaan luotettava ystävä vaan myös ahkera ja oppivainen työntekijä!

Barbet on rotumääritelmän mukaan tasapainoinen, ei aggressiivinen eikä arka. Hyvän hermorakenteensa ja tasapainoisen luonteensa ansiosta barbet omaa hyvän toimintakyvyn. Se sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin ja pysyy tyynenä monenlaisissa tilanteissa. Tämän vuoksi barbetia on helppo pitää mukana arjen menoissa ja ottaa mukaan vaikka matkalle. Barbeteilla ei tyypillisesti ole vahvaa puolustushalua eikä vahtiviettiä, eivätkä ne ole erityisen herkkähaukkuisia. Seurallisena koirana ja omistajaansa kiintymisen vuoksi barbeteilla saattaa ilmetä eroahdistusta yksin jäädessään.

Yleisimmät asiat terveydestä

Epilepsia ja epileptistyyppiset kohtaukset ovat vakavin perinnöllinen ongelma rodussa. Muita vakavia esiin tulleita perinnöllisiä sairauksia rodussa ovat kardiomyopatia (sydänsairaus) ja allergia. Lieviä terveydellisiä ongelmia rodussa ovat mm. lievät silmäsairaudet, korvatulehdukset, napatyrä, hammaspuutokset ja purentaviat. Rotu kuuluu PEVISA -ohjelmaan, ja jalostuskoirilta vaaditaan lonkka-, kyynär- ja silmätutkimukset.

Turkinhoito

Rodun erityispiirre on paksu ja villava turkki, jonka tarkoitus on suojata koiraa myös kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Turkki voi olla laineikas tai kihara, harvoilla yksilöillä muodostuu nyörejä. Barbetin turkki vaatii säännöllistä harjausta tai selvittelyä sormin, jottei se pääse takkuuntumaan ja huopaantumaan. Barbetin turkista ei lähde samaan tapaan karvaa kuin useimmilla koiraroduilla, vaan se kasvaa jatkuvasti. Yleensä turkki leikataan lyhyemmäksi trimmauskoneella tai saksilla pari kertaa vuodessa. Turkkia ei muotoilla vaan sen pitää olla luonnollisen näköinen. Lyhyeksi leikattuna turkki on varsin helppo. Turkin karheutuu vanhetessaan ja vasta noin 2-4 vuotiaana turkki on lopullisessa tyypissään. Turkin voi pestä vedellä niin useasti kuin on tarpeen ja se vain paranee kastuessaan. Näyttelyissä turkin tulee olla rodunomainen ja riittävän pitkä karvanlaadun arvostelemiseksi.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Barbet soveltuu aktiiviselle ihmiselle tai perheelle metsästys- ja/tai harrastuskaveriksi ja perheenjäseneksi. Rauhallisen ja tasapainoisen luonteensa puolesta soveltuu niin kaupunkiin kerrostaloon kuin maallekin. Barbet on mukava perhekoira, joka kiintyy kaikkiin perheenjäseniin, ja tulee hyvin toimeen lasten kanssa, kunhan peruskasvatuksesta on huolehdittu.

Teksti ja kuvat: Barbet Finland ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.