Image
490--Paco2951_0.jpg

Estrelanvuoristokoira

Käyttötarkoitus

Estrelanvuoristokoira kuuluu laumaa vartioivien rotujen joukkoon. Kyseessä on ikivanha rotu, joka edelleen joissain määrin omaa alkukantaisen luonteen joka asettaa omat vaatimuksensa koiran arkielämään. Estrelan tulee omata rodulle ominainen vahva vartiointitaipumus ja epäluulo vieraita kohtaan. Kuitenkaan se ei saa olla arka tai aggressiivinen ja omistajan läsnä ollessa sen tulee olla täysin käsiteltävissä. Tänä päivänä estrelaa käytetään maatilojen, lampaiden ja pihojen vahteina, sekä seurakoirina.

Luonne ja käyttäytyminen

Estrela on luonteeltaan omalle perheelle omistautunut ja epäluuloinen vieraita kohtaan. Estrela suhtautuu välinpitämättömästi muihin koiriin. Vähäisen saalisvietin vuoksi yhteiselo kissojen ja jyrsijöiden kanssa luonnistuu yleensä ongelmitta. Vartiointitaipumus on vahva, puolustaakseen omistajaansa tai reviiriään estrela tarvitsee todellisen uhan jolloin se reagoi. Oman reviirin ulkopuolella vartiointikäyttäytyminen on vähäistä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Estrela kuuluu Pevisaan (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan) lonkkien ja kyynärien osalta. Rodusta löytyy allergiaa ja selkäongelmia jonkin verran. Yksittäisiä tapauksia epilepsiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, Addisonin tautia sekä dilatoivaa kardiomyopatiaa on löytynyt viime vuosien aikana rodusta. Pääsääntöisesti estrela on perusterve rotu.

Turkinhoito

Estrelan turkinhoitoon kuuluu harjaaminen muutaman kerran vuodessa, ainakin karvanlähtöaikaan on hyvä harjata useammin. Pesua koira tarvitsee ollessaan likainen. Estrelakanta Suomessa on pitkäkarvaista, yksi ainoa lyhytkarvainen löytyy.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Estrela sopii ihmiselle joka ei odota ehdotonta tottelevaisuutta koiraltaan vaan ymmärtää huumorilla, lempeydellä ja tietynasteisella jämäkkyydellä estrelan herkkyyden kovan ulkokuoren alta. Ihmisen pitää ymmärtää vartiointitaipumus ja siihen liittyvät vaatimukset estrelanpidossa.

Muuta

Tänä päivänä valitettavasti rodun ulkomuodollinen taso Suomessa on laskenut. Tutustu kunnolla yhdistyksen sivuilta löytyvään rotumääritelmään, jotta osaat valita kasvattajan joka kasvattaa rotumääritelmän mukaisia estreloita, niin että estrelasi näyttää sekä pentuna että aikuisena rotuiseltaan. Muista myös että arka tai aggressiivinen EI ole sama asia kuin välinpitämättömyys. Estrela ei ole arka tai aggressiivinen koira!

Teksti: Estrelanvuoristokoirat ry, kuvat: Satu Vanhanen, Merja Takala, Titta Fonselius

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus