Image
030.jpg

Espanjanmastiffi

Käyttötarkoitus

Espanjanmastiffi on laumanvartijarotu, joka on kehitetty suojelemaan lammaslaumoja ja karjaa susilta, villikoirilta yms. pedoilta, alkuperäisesti silloin kun käytössä oli vuorolaiduntaminen. Se ei ole paimentava rotu vaan sen tehtävä on ainoastaan suojella laumaansa. Paimentavat koirat ovat olleet erikseen käytössä. Espanjanmastiffi ilmaisee tunkeilijat ja estää niiden lähestymisen. Koira kykenee seuraamaan laumaa, kulkemaan lampaiden vierellä säikyttämättä tai häiritsemättä niitä. Espanjanmastiffin luonne on vakaa ja itsenäinen. Itsenäisyys on tärkeää, sillä koiran tulee pystyä vartioimaan laumaa yöllä ilman isännän läsnäoloa tai käskyjä. Ne ovat valppaimmillaan iltaisin ja öisin.

Luonne ja käyttäytyminen

Espanjanmastiffi käyttäytyy omalla reviirillään tarkkaavaisesti, haukkuen ja ajaen tunkeilijat tiehensä. Se ei osoita suoraa aggressiivisuutta, mutta ei hyväksy vieraita ihmisiä, petoeläimiä tai koiria reviirilleen vaan ajaa ne pois, varsinkin jos omistaja ei ole paikalla. Omistajan ottaessa vieraat vastaan ja koiran väistyessä se käyttäytyy välinpitämättömästi. Tyypillinen rotunsa edustaja on näyttelyissäkin usein välinpitämätön joten se ei usein piittaa tuomarin yrityksistä saada sitä edes katsomaan tuomariin päin vinkulelun tms. avulla.

Oma perhe on tälle rodulle kaikki kaikessa ja erityisesti perheen pienemmät ovat suojelun kohteena.Koska rotu on laumanvartija, voi se hyvinkin nopeasti esimerkiksi näyttelypaikalla ottaa omaa reviiriä ja ns. vahtia omistajansa kasseja, autoa tms. Espanjanmastiffi ei ikinä haasta riitaa, mutta vastaa siihen kyllä sekunnin tuhannesosassa.

Koska nämä koirat elävät laumoissa, on enemmän kuin todennäköistä, että lauman narttujen ollessa mukana näyttelyissä tms. tapahtumissa, uros on valmis puolustamaan narttujaan tarpeen tullen.

Kuitenkin terveluonteinen ja omistajaansa kunnioittava koira on täysin käsiteltävissä myös ahtaassa näyttelytilassa. Joskus murahduksia saattaa kuulua, ne ovat aivan luonnollista laumanvartijarotujen käytöksessä. Koiran selvä arkuus ei kuitenkaan kuulu rotuun vaan voi aiheuttaa suuria hankaluuksia.

Turkki ja sen hoito

Espanjanmastiffilla on erittäin tiheä karvapeite ja se muodostuu paksusta aluskarvasta/pohjavillasta, sekä erittäin suojaavasta peitinkarvasta. Karva on puolipitkää.
Oikean karvapeitteen merkitys on suuri, sillä se suojaa koiraa sekä kylmältä että kuumalta. Selän päällä kasvava peitinkarva on oikealaatuisena niin tehokas, että koira ei kastu rankimmassakaan vesisateessa.

Espanjanmastiffin pääasiallinen asumismuoto on ulkona, sieltä se saa virikkeitä vartiointityöhön, sekä ilman muuta asumismuoto vaikuttaa koiran turkin- / ihon terveyteen. Rodulla on pitkä karvanvaihto aika ja se vaatii silloin harjaamista tehokkailla välineillä ja karvatuppojen nyppimistä. Koira pestään vain jos se on likainen ja silloin täydellinen pohjavillan kuivaus on tärkeää tai koira voi saada ihotulehduksen pohjavillaan jäävän kosteuden takia. Turkki ei vaadi kuitenkaan paljon hoitoa.

Terveys

Rotu kuuluu PEVISA:aan lonkkien ja kyynärien osalta. Myös polvissa jonkin verran ristiside ongelmaa, artroosia kun suoria takakulmauksia ja painoa. Jättirodun ollessa kyseessä myös selissä voi esiintyä luupiikkejä, spondyloosia tms. varsinkin vanhemmalla iällä ja jos ison koiran rakenteessa virheitä esim. köyrylantio se vaikuttaa koko koiran terveyteen ja liikuntakykyyn.

Joillakin yksilöillä liian avoimet silmäluomet, luomen sisään ja ulospäin kääntymistä. Isojen luppakorvien vuoksi korvatulehdukset mahdollisia. Tiheän pohjanvillan päästessä kostumaan on ns. hotspot mahdollinen. Sydänvikaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy jonkin verran.

Kenelle ja mihin rotu sopii

Espanjanmastiffi kuten eivät muutkaan laumanvartija rodut, sovellu kerrostaloon, rivitaloon tai liian tiheästi asutulle asuinalueelle. Rotu haukkuu ohikulkijoille myös öiseen ja ilta-aikaan. Se ei ole seurakoira joten vieraat eivät yleensä saa nauttia sen huomiosta mutta oman perheen jäsenille se on lempeä. Rotu vaatii kuitenkin sosiaalistamista pentu aikaan jotta se tottuu muuhunkin elämään.

Espanjanmastiffi ei sovellu juurikaan lenkkeilykaveriksi koska se kokonsa ja massansa puolesta tarvitsee vapaata liikuntaa sopivassa maastossa, ei kovalla alustalla. Mielellään omien koiraystävien kanssa aidatulla reviirillään. Myöskään TOKO:oon tai agilityyn sitä ei kannata käyttää, puolustusviettiä ei saa missään nimessä vahvistaa ja agilityyn sen rakenne ei ole suositeltava. Makupaloilla motivointi reviirin ulkopuolella ei tehoa vaan koira täytyy hallita muulla tavoin. Pulkanvetoon sitä voi käyttää vasta kun se on aikuinen ja lihakset vahvistuneet kun huolehtii siitä, ettei toiset koirat vaikeuta sen keskittymistä.

Rotu soveltuu maalle tai muuten hieman syrjäisemmälle alueelle, aidatulle tontille reviirin tai eläinlauman vartijointiin. Se voi nukkua eläinsuojassa lähellä puolustettavia ystäviään tai omassa kopissa tarhassa. Reviiri on kuitenkin syytä olla aidattu tai se alkaa sitä suurentamaan. Rotu soveltuu yksin elävälle tai perheelle.

Teksti ja kuvat: Bullmastiffit ja Mastiffit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus