Image
img_2341.jpg

Gordoninsetteri

4 pentua

Käyttötarkoitus

Seisova lintukoira

Luonne ja käyttäytyminen

Älykäs, palvelualtis ja itsetietoinen. Luonteeltaan rohkea, avoin, ystävällinen ja rauhallinen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Suomalainen gordoninsetteri mielletään melko terveeksi roduksi.

Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisen gordoninsetterin terveysongelmista oli erilaisia tulehduksia ja iho-ongelmia. Riippuvakorvaisella rodulla korvatulehdukset ovat varsinkin nuorena melko yleisiä. Iho-ongelmia ja allergioita esiintyy usein samoilla koirilla, mikä on huomattava tuloksia tarkastellessa.

Tavallisimpiin sairauksiin kuuluu perinnöllinen lonkkaniveldysplasia eli lonkan kehityshäiriö, jota ehkäistään jalostuksessa Kennelliiton PEVISA-ohjelmalla. Koska gordoninsetteri on energinen ja vauhdikas rotu, myös tapaturmia sattuu silloin tällöin.

Kanakoirakerhon gordoninsetterijaos on nostanut kolme sairautta rodulla esiintyviin merkittävien sairauksien joukkoon ja erityisesti vastustettaviksi. Nämä ovat

  • canine symmetrical lupoid onychodystrofy, SLO
  • verkkokalvon etenevä surkastuminen (PRA rcd4)
  • pikkuaivojen abiotrofia, CCA

Syy ei ole näiden sairauksien yleisyys, vaan lähinnä vakavuus koiran elämänlaadun kannalta. Sairauksista verkkokalvon etenevä surkastuminen ja pikkuaivojen abiotrofia ovat todettavissa ja vastustettavissa geenitestien avulla.

Turkinhoito

Gordoninsetterin turkki on sileää ja suoraa, eikä vaadi päivittäistä hoitoa. Korvissa, hännässä ja raajoissa turkissa on pitkät hapsut, jotka voivat takkuuntua ja vaatia siistimistä. Trimmattava rotu gordoninsetteri ei ole. Pesua turkki vaatii vain likaantuessaan.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Gordoninsetteri sopii metsästystä ja ulkoilmaelämää harrastavalle omistajalle, jolla on mahdollisuus antaa koiran toteuttaa luontaisia vaistojaan ja viettejään sille jalostetun käyttötarkoituksen mukaisesti. Pelkäksi lemmikiksi ja sohvan pohjalle gordoninsetteri ei sovi. Se on hyvin aktiivinen rotu, joka vaatii päivittäin runsaasti liikuntaa pysyäkseen tyytyväisenä ja hyväkuntoisena.

Muuta

Gordoninsetteri on käyttötarkoitukseltaan seisova lintukoira. Gordoninsetteri on energinen, kestävä ja sitkeä metsästyskoira, jolla on erinomainen linnunlöytö- ja yhteistyökyky sekä miellyttävä luonne.

Teksti: Kanakoirakerho - Hönshundssektionen Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

gordoninsetteri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
GOANGO HENTUNEN ANNE MIETOINEN 4 urosta 29.06.2024 17.08.2024 1500 €
Yhteensä: 1 pentue 4 pentua