Image
113--luksu_metsässä--main.jpg

Punavalkoinen irlanninsetteri

Käyttötarkoitus

Punavalkoinen irlanninsetteri on metsästykseen jalostettu seisova lintukoira. Se on ensisijaisesti kanalintujen metsästykseen jalostettu rotu, jota käytetään niin tuntureilla, pellolla kuin metsässä. Punavalkoinen irlanninsetteri on kestävä ja tuulta sekä maastoa hyväksi käyttävä ilmavainua hyödyntävä lintukoira, joka osoittaa linnun sijainnin ohjaajalleen jähmettymällä ns. seisontaan. Koira pyrkii lähelle lintua siten, että lintu painautuisi suojaan eikä lähtisi lentoon ennen metsästäjän saapumista tilanteeseen. Koira nostaa eli ajaa linnun ylös käskystä sekä noutaa saaliin erillisestä käskystä.

Luonne ja käyttäytyminen

Tyypillinen punavalkoinen irlanninsetteri on energinen ja ihmisistä pitävä, jonka luonne on avoin ja sosiaalinen. Koira nauttii yhdessä tekemisestä ja osallistuu perheen yhteiseloon. Rotu sopii erityisen hyvin lapsiperheille. Aktiivisuutensa vuoksi rotu tarvitsee liikuntaa ja hyvää tottelevaisuutta.

Rotumääritelmä kuvaa punavalkoista irlanninsetteriä osuvasti: aristokraattinen, valpas ja älykäs. Lempeä ja ystävällinen, silti päättäväinen, rohkea ja tulinen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodun yksilöiden vähälukuisuus huomioiden punavalkoinen irlanninsetteri on terve rotu. Rodun terveyden ylläpitäminen on ehkä tämän hetkinen suurin haaste.

Turkinhoito

Turkinhoito on helppoa. Punavalkoinen irlanninsetteri ei ole trimmattava rotu. Turkki hoidetaan harjaamalla. Turkki on likaa hylkivä ja suora.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu soveltuu parhaiten metsästystä ja läpi vuoden ulkona liikuntaa harrastaville aktiivisille ihmisille.

Muuta

Punainen irlanninsetteri polveutuu punavalkoisesta irlanninsetteristä.

Teksti: Kanakoirakerho - Hönshundssektionen Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus