Image
seisonta_019_kopio.jpg

Punainen irlanninsetteri

3 pentua

Käyttötarkoitus

Punainen irlanninsetteri on kanalintujen metsästykseen jalostettu seisova lintukoira. Sitä käytetään tuntureilla, metsissä ja pelloilla tapahtuvassa metsästyksessä. Punainen irlanninsetteri on kestävä, taitavasti tuulta ja maastoa hyväksikäyttävä ilmavainuinen lintukoira, joka osoittaa linnun sijainnin metsästäjälle jähmettymällä ns. seisontaan. Koira pyrkii lähelle lintua siten, että lintu painautuisi suojaan eikä lähtisi lentoon ennen metsästäjän saapumista. Koira nostaa käskystä linnun lentoon metsästäjälle ammuttavaksi, pysähtyy paikoilleen linnun siivittyessä ja noutaa pudonneen linnun eri käskystä.

Luonne ja käyttäytyminen

Tyypillinen punainen irlanninsetteri on energinen ja vilkas koira, joka on luonteeltaan avoin ja sosiaalinen. Koira nauttii yhdessä tekemisestä ja osallistuu mielellään perheen yhteiseloon. Rotu sopii hyvin myös lapsiperheille. Aktiivisuutensa vuoksi punainen irlanninsetteri tarvitsee paljon liikuntaa ja perusteellisen tottelevaisuuskoulutuksen.

Rotumääritelmän mukaan punainen irlanninsetteri on luonteeltaan tarkkaavainen, älykäs, tarmokas, lempeä ja uskollinen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on pääsääntöisesti terve ja pitkäikäinen. Se lisääntyy helposti ja tekee isoja pentueita. Rodussa esiintyviä sairauksia ovat lonkkaniveldysplasia, allergiat, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä silmäsairaus PRA. Rotu kuuluu lonkkaniveldysplasian osalta Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan.

Turkinhoito

Turkinhoito on helppoa. Punainen irlanninsetteri ei ole trimmattava rotu. Turkkia hoidetaan harjaamalla ja pesemällä tarvittaessa. Korvissa, hännässä ja raajoissa olevat hapsut voivat takkuuntua ja vaatia siistimistä. Oikealaatuinen karva on likaahylkivä ja suora.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii metsästystä ja ulkoilmaelämää harrastavalle aktiiviselle ihmiselle.

Muuta

Punainen irlanninsetteri on rotuna jakautunut metsästys- ja seurakoiriin. Pennun ostajan on hyvä perehtyä asiaan ennen koiran hankkimista.

 

Teksti ja kuvat: Kanakoirakerho - Hönshundssektionen Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

punainen irlanninsetteri

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
MEISKEEN MARTISKAINEN HANNA ILOMANTSI 2 urosta, 1 naaras 28.03.2024 18.05.2024 1200 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua