Image
keti_rop2012.jpg

Tanskandoggi

Käyttötarkoitus

Seura-, vahti- ja suojeluskoira. Nykyisin tanskandoggi on ensisijaisesti seurakoira. Koiranäyttelyt ovat tänä päivänä rodun yleisin harrastusmuoto, mutta tanskandoggeja näkyy myös agility-, mejä-, toko-, vepe- sekä juoksuradoillakin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Tanskandogit sairastuvat usein sydäntauteihin, erilaisiin syöpiin tai mahalaukun kiertymään. Syövistä kenties yleisin on luusyöpä. Erilaiset ihottumat ovat rodulla lisääntyneet. Rodussa esiintyy myös jonkin verran luustosairauksia (esim. HOD tai OCD). Lonkkavikaa tanskandogeilla tavataan vähemmän. Oikeanlainen liikunta ja ruokinta ovat siinä merkitsevänä tekijänä. Silmäsairauksista yleisiä ovat erilaiset luomenkiertymät. Jonkin verran tavataan myös kaihia, etenkin vanhenevalla iällä.

Luonne ja käyttäytyminen

Tanskandoggi on itsevarma, rauhallinen koira, jonka ärsytyskynnyksen tulee olla korkea. Rodun ihanteena on yksilö, joka "ottaa tilanteen haltuun" paikassa kuin paikassa ja antaa itsestään kuvan lempeänä jättiläisenä. Tanskandogin tulee käyttäytyä rauhallisesti ilman suurempaa hermostuneisuutta ja palautua paineesta kohtuullisen nopeasti. Tanskandoggi ei missään tilanteessa saa olla niin arka, että pelko aiheuttaisi puremisreaktion. Doggi on luonteeltaan omistajiinsa kiintyvä mutta ei omistajiinsa liimautuva, tätä tukee määritelmä itsevarmuudesta. Pidättyväisyys on rodun luonteenpiirre, joka kuvaa suhtautumista vieraisiin: koira antaa käsitellä ja taputella, mutta ei välttämättä näytä nauttivan siitä.

Turkinhoito

Lyhyt sileä ja kiiltävä turkki ei liiemmin "hoitoa” tarvitse. Enemmän haittaa tehdään pesemällä ja puunaamalla liikaa. Kumisuka on paras apuväline kun koira vaihtaa karvaa. Dogista "varisee" karvaa satunnaisesti ja välillä melko usein, joka riippuu paljolti karvan laadusta. Kun tuntee ikävän piston jalkapohjassa, se luultavammin tarkoittaa sitä, että tulee löytämään rakkaan koiransa karvan kantapäästä. Karvan saa nypättyä tikun tavoin pois. Huonekaluissa, vaatteissa ja autossa karvaa tulee esiintymään melko runsaasti ajan myötä. Paras apuväline tällöin on joko imuri tai teippirulla.

Millaiselle ihmiselle sopii

Tanskandoggi sopii liikunnalliselle ja määrätietoiselle ihmiselle, joka on halukas ja kykenevä vähintäänkin peruskouluttamaan koiransa. Koska koira on kooltaan erittäin suuri, ovat sen hoitoon ja ylläpitoon liittyvät kulut hiukan keskivertokoiraa suuremmat.

Teksti ja kuvat: Suomen Tanskandoggi ry - Finnish Great Dane Club

 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus