Image
238--isosveitsinpaimenkoira1--main.jpg

Isosveitsinpaimenkoira

Käyttötarkoitus

Isosveitsinpaimenkoira, kotoisammin grosse, on neljästä sveitsinpaimenkoirarodusta suurin ja vanhin. Isosveitsinpaimenkoiria on aikojen saatossa käytetty vetokoirina, pihan vahteina ja karjan kuljettajina. Leppoisan luonteensa vuoksi ne ovat erinomaisia perhe- ja seurakoiria, mutta vahtiviettiäkin niiltä löytyy ja tontille tulevat vieraat ilmoitetaan rodulle tyypillisellä ulvovalla haukulla.

Luonne ja käyttäytyminen

Isosveitsinpaimenkoira on rauhallinen, tasainen ja itsevarma koira, joka ei sovellu tarhakoiraksi eikä narun päähän pihaan, vaan on parhaimmillaan perheensä parissa. Lasten kanssa isosveitsinpaimenkoirat tulevat yleensä erinomaisesti toimeen. Fyysisesti ja psyykkisesti isosveitsinpaimenkoirat kehittyvät hyvin hitaasti ja mahdollisesti hyvinkin vilkkaan suuren pennun ja pienten lasten leikkejä tulee luonnollisesti valvoa. Kooltaan jo aikuisen mittoja lähestyvä, mutta ikänsä mukaisesti vallattomastikin käyttäytyvä nuori koira vaatii perheeltä määrätietoista kasvatusta. Pääsääntöisesti isosveitsinpaimenkoirat tulevat toimeen muiden koirien kanssa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Isosveitsinpaimenkoirilla terveysongelmat liittyvät usein niveliin, mutta myös esim. epilepsiaa, kasvaimia, kaihia ja luonteeseen liittyviä ongelmia esiintyy rodulla. Syvärintaisena rotuna isosveitsinpaimenkoira on altis vatsalaukun- ja pernankiertymälle, joten rankkaa liikuntaa juuri ennen ja heti jälkeen ruokinnan tulisi välttää.

Kapean jalostuskannan vuoksi rodunomaisen ja terveet lähtökohdat omaavan pennun löytäminen voi olla työlästä. Pentua hankkiessa kannattaakin tutkia mm. vanhempien ja lähisukulaisten terveystiedot ja vanhempien näyttelytulokset, sekä vanhempien mahdolliset luonnetestitulokset. Rotu on Suomessa harvinainen, eikä kanta ole kovin suuri muuallakaan Euroopassa

Turkinhoito

Isosveitsinpaimenkoiralla on säänkestävä lyhyt karva ja tiheä aluskarva, joka suojaa hyvin kosteudelta ja kylmältä. Turkki on erittäin helppohoitoinen, pesu ja harjaus tarvittaessa riittää. Karvanlähtöaikana on hyvä harjata päivittäin, jotta karva vaihtuu nopeammin ja koira pudottaa vähemmän karvaa sisätiloihin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Isosveitsinpaimenkoira soveltuu parhaiten aktiiviselle perheelle, jolla on aikaa koiralle. Se on hyvin sopeutuvainen erilaisiin tilanteisiin ja on tyytyväinen saadessaan olla perheensä kanssa, niin lenkillä, kuin sohvallakin. Vähintään kaksi pidempää lenkkiä päivittäin pitää mielen virkeänä ja hyvä lihaskunto suojaa suuren koiran niveliä, mutta myös perheen yhteinen lepopäivä on isosveitsinpaimenkoiran mieleen.

Muuta

Oikeanlainen liikunta ja ruokinta kasvuaikana, sekä sosiaalistaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Hyväntahtoisesta luonteestaan huolimatta suurikokoinen isosveitsinpaimenkoira vaatii johdonmukaisen koulutuksen.

Teksti: Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus