Image
144--vappu15_2--main.jpg

Rottweiler

Käyttötarkoitus

Rottweilerin alkuperämaa on Saksa ja nimensä rotu on saanut erään Etelä-Saksassa sijaitsevan pikkukaupungin mukaan. Rotu kuuluu vanhimpiin koirarotuihin. Se on peräisin roomalaisvallan ajoilta, jolloin rodun edustajia, mastiffityyppisiä koiria pidettiin paimenina ja karjanvartijoina; koirien tehtävä oli ajaa karjaa sekä suojella isäntäänsä. Nämä koirat ylittivät legioonien mukana Alpit ja risteytyivät Rottweilin seudulla eläneiden paimenkoirien kanssa. Rottweilin kaupungin mukaan rottweiler on myös saanut nimensä; aluksi koira tunnettiin ”teurastajan koirana”.

Ennen 1900-luvun alkua rottweilerin ei uskottu pienen kannan vuoksi säilyvän omana rotunaan ja sen takia rotua ei mainittukaan Koirien rodut 1894 -kirjassa. Ensimmäinen tiedossa olevan rotumääritelmän rottweilerista teki Albert Kull syyskuussa 1901. Rottweilerin käyttöominaisuudet huomattiin, kun etsittiin poliisin käyttöön sopivia koirarotuja. Rottweilerista huomattiin nopeasti, että se soveltuu työhön erinomaisesti. Rottweiler hyväksyttiin viralliseksi poliisikoiraksi vuonna 1910.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli karjan ajaminen ja vartiointi. Nykyisin rottweilerit toimivat palvelus- ja seurakoirina. Suomessa rottweiler on ennen kaikkea perhekoira, ei ulkona tai kennelissä elävä eikä yksinäistä vartiointitehtäväänsä suorittava työkoira. Rottweileria käytetään  erilaisissa palveluskoirakoelajeissa, suosituimpina ns. kansalliset lajit jälki- , haku ja etsintäkoe sekä kansainvälisistä kokeista suojelu.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan rottweilerin tulee olla pohjimmiltaan ystävällinen, rauhallinen; kiintyvä, kuuliainen, ohjattava ja työhaluinen. Olemuksesta näkyy alkukantaisuus; käytös itsevarmaa, lujahermoista ja pelotonta. Rottweiler tarkkailee ympäristöä hyvin valppaasti.

Rodussa on sekä kovia että pehmeitä koiria. Rottweilerilla on kuitenkin usein vahva vartioimistaipumus ja kiintyessään omaan perheeseensä se uhkaavan tilanteen tullen puolustaa itsevarmasti.
Rottweiler on rotuna varsin itsenäinen koira ja siltä puuttuu monelle muulle rodulle tyypillinen miellyttämisenhalu. Se on koira jonka kanssa täytyy jo pentuna rakentaa toimiva ja luottamuksellinen suhde ja sen kunnioitus on ansaittava. Kunnioitusta ei ansaita selättämisellä eikä ankaralla fyysisellä kurittamisella.

Rottweilerilla saattaa esiintyä voimakasta dominanssia eli pyrkimystä hallita muita ja tällaisen yksilön kanssa on osattava toimia jo pennusta  asti oikein ja johdonmukaisesti. Tärkeintä rottweilerin kasvatuksessa on johdonmukaisuus ja reiluus. Se mikä on tänään kiellettyä on sitä myös huomenna.

Rottweiler on oikein kasvatettuna ja koulutettuna erinomainen perhekoira ja harrastuskoira. Se kiintyy omaan laumaansa, mutta on usein ns. yhden ihmisen koira jota pitää ehdottomana auktoriteettinaan.

Rottweiler on aktiivinen koira ja tarvitsee paljon tekemistä ja liikuntaa.  On kuitenkin hyvä muistaa että liikunta ja aktivoiminen eivät ole sama asia.  Rottweiler on omimmillaan saadessaan käyttää luontaisia viettejään, pelkkä fyysinen kuntoilu ainoastaan nostaa kuntoa. Lisänä päivittäin ”aivojumppa” ja yhdessä puuhastelu, siitä on hyvä suhde rottweilerin ja omistajan välillä tehty.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rottweilereilla, kuten muillakin suurilla roduilla, on usein lonkka- ja kyynärvikoja. Erilaiset silmäsairaudet ovat myös valitettavan yleisiä. Rottweilereilla on rotukohtainen PEVISA-ohjelma, jonka mukaisesti koirilta tutkitaan lonkkien, kyynärnivelten sekä silmien osalta. PEVISA:ssa on määritelty raja-arvot jalostuskoirille lonkkien, kyynärnivelten ja silmien osalta. Suomen Rottweileryhdistys r.y tilastoi niin terveydelliset, luonteelliset kuten myös ulkomuodolliset tulokset vuosittain tarkistettavista rottweilereista.

Turkin hoito

Rodulla on helppohoitoinen kaksinkertainen karvapeite, joka muodostuu peitin- ja aluskarvasta. Peitinkarvan tulee olla keskipitkää ja karheaa, erittäin tiheää ja pinnanmyötäistä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rottweiler ei ole joka perheen koira eikä jokaisen ihmisen koira, sillä rotu vaatii määrätietoisen, johdonmukaisen ja itsevarman koulutuksen ja käsittelyn.  Jos etsit kilttiä, helppoa, vaivatonta ja valmiiksi kasvatettua sosiaalista koirapuistokoiraa,  rottweiler ei ole etsimäsi rotu. Jos taas etsit haasteellista, itsenäistä ja monipuolista palveluskoiraa, rottweiler voi olla etsimäsi rotu. Vain pohtimalla koiran, erityisesti rottweilerin, hankintaa riittävästi ja monesta näkökulmasta, saat varmuuden sille, onko se etsimäsi rotu. Vain sinä itse tiedät, että kykenet tarjoamaan rottweilerille  sen tarvitseman aktiviteetin sekä tyydyttämään sen tekemisen tarpeen koko sen eliniän.

Muuta

Tutustu rotuun kasvattajien, harrastajien ja materiaalin kautta. Suomen Rottweileryhdistyksellä on valtakunnallisia alaosastoja 13 kpl sekä 3 rottweilerkerhoa. Rottweileryhdistyksen jäsen kuuluu automaattisesti alueensa alaosastoon tai voi halutessaan erikseen liittyä kerhoon. Alaosastojen ja kerhojen tehtävänä on edistää ja tukea oman alueensa rottweilerharrastusta. Alaosastot ja kerhot järjestävät jäsenilleen mm. alueellista palveluskoirakoulutusta, kokeita, luonnetestejä, näyttelyitä, ulkomuodontarkastuksia, leirejä, rottweilerin omistajakursseja, tapakoulutusta ja muita tapahtumia.

Teksti ja kuvat: Suomen Rottweileryhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus