Image
20.01.2011_153.jpg

Berninpaimenkoira

Käyttötarkoitus

Berninpaimenkoira on pitkäkarvainen, suuri, voimakas ja liikkuva koira. Berninpaimenkoiran nykyinen käyttötarkoitus on pääasiassa perhe- ja seurakoirana, mutta se on myös monipuolinen harrastuskoira. Etenkin tottelevaisuuskokeissa näkee paljon berninpaimenkoiria. Berninpaimenkoirilla on myös kilpailuoikeus palveluskoirakokeissa. Haku ja jälki ovat näistä suosituimmat. Berninpaimenkoiran kanssa harrastetaan myös agilityä ja vepeä. Hali-Bernit-hyväntekeväisyystoiminta on aktiivista.

Luonne ja käyttäytyminen

Berninpaimenkoira on luonteeltaan kohtuullisen temperamenttinen, itsevarma ja hyväntahtoinen. Suuren kokonsa vuoksi se vaatii aina peruskoulutuksen. Berninpaimenkoira kiintyy syvästi omistajaansa ja haluaa olla siellä missä sen omat ihmisetkin ovat. Se ei siis sovi juoksulanka- tai tarhakoiraksi. Berninpaimenkoirilla esiintyy pidättyväisyyttä vieraita kohtaan, joten pentu vaatii hyvän peruskasvatuksen lisäksi paljon hyviä kontakteja myös vieraisiin ihmisiin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Ensimmäinen elinvuosi ratkaisee paljolti sen luuston kehityksen. Tämä asettaa ruokinnalle ja liikunnalle erityisiä vaatimuksia. PEVISA-ohjelmaan sisällytetyt sairaudet ovat lonkkanivelen kasvuhäiriö, sekä kyynärnivelen kasvuhäiriö, A-B-lonkkaisten koirien osuus kuvatuista on ollut viime vuosina 55- 60 prosentin luokkaa, kyynärnivelissä terveiden osuus 60-70 %:a. Rekisteröidyistä pennuista noin puolet kuvataan virallisesti. Myös muita nivelongelmia esiintyy. Suomessa berninpaimenkoirilla todetuista muista merkittävistä sairauksista syöpä/kasvainsairaudet ovat yleisimpiä. Jalostuksen tavoiteohjelma kertoo muista berninpaimenkoirilla esiintyvistä sairauksista tarkemmin. Sairauksia esiintyy rodun sisällä, mutta myös eri linjoissa on omat riskinsä.

Turkinhoito

Turkin hoito on helppoa. Karvanlähdön aikaan turkin vaihtumista edistää päivittäinen harjaaminen, irtokarvaa on paljon. Muuten riittää harjaus kerran viikossa. Korvien taakse ja korvalehtiin tulevat pitkät karvat kannattaa leikata, koska ne helposti takkuuntuvat. Tassun pohjiin tulevat pitkät karvat lyhennetään, koska ne talvella keräävät lumipaakkuja ja kesällä kuraa. Turkki kannattaa pestä vähintään 3-4 kertaa vuodessa. Hyvä ravinto pitää myös omalta osaltaan turkin kunnossa ja helppohoitoisena.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Berninpaimenkoira sopii ihmiselle, jolla on aikaa koiralle, ja joka pitää ulkoilusta. Berninpaimenkoira sopii parhaiten perhekoiraksi tai seurakoiraksi. Sen kanssa voi harrastaa kyseiselle yksilölle sopivaa lajia, mutta se ei saa olla päätarkoitus. Berninpaimenkoira on hyvin sopeutuvainen erilaisiin asumismuotoihin ja olosuhteisiin niin kauan kuin se saa viettää aikaa ihmisen/ihmisten kanssa. Berninpaimenkoiralle tärkeintä on saada olla perheen mukana, ei niinkään se, mitä tehdään tai missä tehdään.

Teksti ja kuvat: Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus