Image
1_riina_lummekari.jpg

Italianvinttikoira

Käyttötarkoitus:

Italianvinttikoira on käyttötarkoitukseltaan rotumääritelmän mukaan kilpajuoksija. Rotu soveltuu oikein hyvin myös seurakoiraksi.

Luonne ja käyttäytyminen:

Useimmiten italianvinttikoira on avoin ja ystävällinen vieraita kohtaan, mutta rodussa on myös pidättyväisiä yksilöitä. Italianvinttikoiran ei kuitenkaan koskaan tulisi olla arka. Italianvinttikoira on myös hellyydenkipeä, läheisyydenhaluinen, iloinen, eloisa ja leikkisä. Sitä voisi kuvailla kissamaiseksi, koska se rakastaa kiipeillä pöydillä ja kävellä sohvalla istuvan ihmisen päällä. Italianvinttikoiralla ei yleensä ole kovinkaan paljon miellyttämisenhalua, vaan se tottelee useimmiten vain silloin, kun asiasta on sille itselleen hyötyä. Kuitenkin italianvinttikoira sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Toki italianvinttikoira tarvitsee pentuaikana normaalin tapa- ja peruskasvatuksen kuten mikä tahansa muukin rotu. Pentuaikainen sosiaalistaminen eli tutustuttaminen eri asioihin on myös erittäin tärkeää, jotta pennusta ei tulisi arka sosiaalistamisen vähyyden vuoksi. Kaupunkilaiskoiraksi ja kerrostaloon italianvinttikoira sopii hyvin. Useimmilla italianvinttikoirilla on riistaviettiä.

Yleisimmät asiat terveydestä:

Italianvinttikoira on melko terve rotu. Rodussa esiintyy kuitenkin joitakin silmäsairauksia (lasiaisen rappeumaa, kaihia) sekä polvilumpion sijoiltaanmenoa. Vastuuntuntoiset kasvattajat tutkituttavat jalostuskoiransa näiltä osin. Lisäksi epilepsiaa, sydänvikaa sekä kaljuuntumista (sinisen koiran syndrooma, CDA) esiintyy. Nuorilla, yleensä alle vuoden ikäisillä italiaanoilla, on esiintynyt jonkun verran jalkojen luunmurtumia johtuen vilkkaan koiran liian suurista epäonnistuneista loikista alas sekä ohuista raajoista. Monet pennunomistajat päätyvät ottamaan eläinlääkärikuluvakuutuksen varmuuden vuoksi, sillä murtumien hoito on kallista.

Italianvinttikoiran hampaiden huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota, koska rodulle on tyypillistä runsas hammaskiven kertyminen hampaisiin, mikä voi aiheuttaa hampaiden irtoamista. Italianvinttikoirapennun sisäsiisteyskasvatuksessa on oltava huolellinen kuten muidenkin pienikokoisten rotujen kanssa. Pikkukoirat voivat olla hitaampia oppimaan sisäsiisteyden kuin isompikokoiset rodut.

Turkinhoito:

Italianvinttikoira on erittäin helppohoitoinen rotu. Karvanlähtö on lähes olematonta ja turkki ei märkänäkään haise lainkaan koiralle. Turkinhoito on helppoa, pesu tarvittaessa riittää. Italianvinttikoiralla on lyhyt turkki ilman aluskarvaa, joten koira tarvitsee vaatteita useana kuukautena vuodesta.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii:

Italianvinttikoira sopii ihmiselle, joka haluaa persoonallisen ja uskollisen seuralaisen. Kokonsa puolesta rotu sopii sekä kaupunkiin että maaseudulle. Italianvinttikoiran kanssa on helppo matkustaa.

Muuta:

Italianvinttikoira on siisti ja helppo seurakoira, joka sopii hyvin myös kerrostaloasuntoon. Koira tarvitsee kohtuullisesti liikuntaa ja on omimmillaan juostessaan vapaana.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus