Image
whippet_stacked.jpg

Whippet

8 pentua

Käyttötarkoitus

Whippet on käyttötarkoitukseltaan kilpajuoksija. Se on jalostettu englanninvinttikoirasta niin sanotuksi ”köyhän miehen vinttikoiraksi”, sillä rodun kotimaassa Englannissa englanninvinttikoiria saivat laillisesti omistaa vain aateliset. Laki kumottiin myöhemmin, mutta whippetin kansansuosio pysyi.

Vaikka rotumääritelmä sanookin whippetin käyttötarkoitukseksi kilpajuoksijan, se on erittäin varteenotettava seurakoira. Whippet on räjähtävän nopea näöllä metsästäjä ja huippukoirat taittavat sekunnissa 15 metriä – kuitenkin kotioloissa whippet tyytyy makoilemaan sohvalla ja on rauhallinen ja leppoisa köllöttelijä.

Luonne ja käyttäytyminen

Whippet tarvitsee kohtuullisesti liikuntaa. Sprintterinä se on omimmillaan juostessaan irti ja saadessaan liikkua vapaasti erilaisissa maasto-olosuhteissa. Se kuitenkin nauttii kaikenlaisesta liikkumisesta, myös ihan tavallisesta remmiliikunnasta.

Luonteeltaan lempeä whippet tulee hyvin toimeen isoissakin laumoissa ja tappelut muiden koirien kanssa ovat jokseenkin harvinaisia. Rotu on hyvin perhekeskeinen ja tulee yleensä erinomaisesti toimeen myös perheen pienimpien kanssa. Halutessaan sen kanssa voi harrastaa kaikkea ratajuoksun ja sienien haistelun välillä, mutta se sopeutuu kuitenkin myös hyvin ”pelkäksi seurakoiraksi”.

Whippet on luonteeltaan mukautuva, leppoisa, sympaattinen ja helpohkon koiran maineessa. Whippetiin on helppo luoda ja ylläpitää kontakti. Ne ovat hyvin miellyttämishaluisia, ainakin silloin, kun luvassa on makoisa palkinto! Saalisvietin vahvuus vaihtelee yksilöiden välillä ja irtipitäminenkin sujuu, kun kontakti on kunnossa. Jänispitoisessa maastossa on oltava varovainen ja yritettävä nähdä jänis ennen kuin whippet näkee sen. Monet whippetit ovat perusluonteeltaan pehmeitä ja whippet rakastaa rauhaa ja rutiineja, joskin radalla vieheen nähtyään se syttyy sekunnissa ja saavuttaa jopa kuudenkymmenen kilometrin tuntivauhdin!

Yleisimmät asiat terveydestä

Whippet on suhteellisen terve rotu. Rodussa tutkitaan tällä hetkellä lähinnä silmiä ja sydämiä ja harrastajat ja kasvattajat tutkituttavat koiriaan verrattain runsaasti. Lähestulkoon kaikilta jalostuskoirilta löytyy em. tutkimustulokset. Mitään kovin vakavaa ei ole raportoitu ja Whippet-Harrastajat seuraa tiiviisti rodun terveystilannetta. Geenipooli on melko laajaa ja sukusiitosasteet alhaisia.

Turkinhoito

Whippetin turkki ei vaadi hoitoa. Pesu silloin tällöin riittää.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Whippet sopii rotuna monenlaisille ihmisille. Ihan laiskan koira se ei ole sen liikunnan tarpeen vuoksi, mutta se ei tarkoita sitä, että sen kanssa pitäisi kävellä joka päivä kymmenen kilometriä tai juoksuttaa sitä joka päivä irti. Peruslenkit riittävät kera spurttailun silloin tällöin. Whippet viihtyy siellä missä sinäkin. On se sitten kotosalla, mökillä, veneessä, näyttelyssä, kaupunkikävelyllä, radalla tai metsäsamoilulla.

Teksti ja kuvat: Whippet-harrastajat ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

whippet

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
IKKALAN IKKALA MARIKA VESILAHTI 1 naaras 24.01.2024 13.03.2024 1500 €
SILKKI-SAARAN SUUTARI ESSI-MARIA RENKO 2 urosta, 1 naaras 24.01.2024 13.03.2024 1600 €
MARFIDAL GLANS LEENA LAUKKOSKI 4 urosta 28.01.2024 17.03.2024 1600 €
Yhteensä: 3 pentuetta 8 pentua