Image
Jakutianlaika_esittelykuva

Jakutianlaika

2 pentua

Käyttötarkoitus

Jakutianlaika on keskikokoinen ja voimakas venäläinen koirarotu, joka on lähtöisin Sahan tasavallasta Itä-Siperiasta. Saha tunnetaan myös nimellä Jakutia. Jakutianlaika on erittäin vanha rotu (tuhansia vuosia vanha). Jo 1600-luvun kirjallisuudessa jakutianlaikoista oli piirretty kuvia rekikoirana ja vetohiihdossa.

Jakutian alkuperäiskansa (Jakuutit) on käyttänyt jakutianlaikoja reki-, paimen-, metsästys- ja vahtikoirana (nykyään metsästys- sekä paimenkäyttö on vähäisempää). Rotu sopii monenlaiseen harrastukseen aktiivisuutensa vuoksi (vaelluskoiraksi, agilityyn, maatilan apuriksi). Jakutianlaikalla on myös erinomainen hajuaisti. Tästä syystä se soveltuu esimerkiksi verijäljelle tai nosework-harrastukseen. Jakutianlaika ei ole metsästysominaisuuksiltaan verrattavissa muihin laikarotuihin, mutta jotkut yksilöt ovat riistaviettisiä.

Jakutianlaikoja käytetään nykyään ylivoimaisesti eniten kaikenlaiseen valjakkoharrastukseen, jossa alkuun pääsee jo kahden tai jopa yhdenkin koiran kanssa, sillä jakutianlaika on melko vahva vetokoira. Yhdellä koiralla vetoharrastusta voi harrastaa vaikkapa suksien tai kikcksparkin avulla. Käyttöominaisuudet kuitenkin vaihtelevat paljon yksilöittäin tai sukulinjoittain.

Luonne ja käyttäytyminen

Jakutianlaika on ihmisläheinen rotu, joka nauttii ihmisen kanssa tekemisestä ja se on erittäin lojaali omistajalleen. Se on ketterä, viisas, kuuliainen, miellyttämisenhaluinen, temperamenttinen, rohkea, ystävällinen ja sosiaalinen rotu.

Haukkuherkkyys vaihtelee yksilöittäin sekä asuinolosuhteiden mukaan. Ihmisvilinään tottuneet taajamissa sisätiloissa asuvat jakutianlaikat eivät välttämättä käytä ääntään niin herkästi, kuin vaikkapa omaa reviiriään vahtivat ulkotarhassa elävät yksilöt. Jakutianlaika on kuitenkin moneen rotuun verrattuna keskimääräistä hiljaisempi ja harvemmin tulee mitään ongelmia naapureiden kanssa jakutianlaikojen haukkumisesta.

Turkinhoito

Jakutianlaikan turkki on melko helppohoitoinen. Karvapeite on keskipitkä, suora, paksu, tiheä, kiiltävä ja karhea. Turkki pysyy takuttomana, kun sen harjaa läpi kerran viikossa – muutaman kerran kuukaudessa. Turkki hylkii likaa melko hyvin, joten pesua ei tarvita usein. Karvanvaihto tapahtuu yleensä yhdestä kahteen kertaan vuodessa, jolloin pohjavillaa irtoaa runsain mitoin. Turkki kevenee huomattavasti kesäksi, mikä helpottaa lämmönsäätelyssä. Turkin laaduissa ja pituuksissa on eroja, mikä vaikuttaa turkin hoitotarpeeseen. Pentukarva myös takkuuntuu ja huopuu huomattavasti herkemmin kuin aikuisen koiran turkki.

Yleisimmät asiat terveydestä

Kuten kaikilla koiraroduilla, myös jakutianlaikoilla on niin sanottuja rodulleen tyypillisiä terveysongelmia. Rotu on Suomessa verrattain uusi ja sen terveydestä ei ole kovin paljon tietoa saatavilla.

Jakutianlaikoilla tavataan harmillisen paljon lonkkaniveldysplasian eri asteita ja lonkkaongelmat ovatkin rodun pahin terveysriski. Jakutianlaikoilla lonkkaniveldysplasian syynä on useimmiten matalat lonkkamaljat, mutta pahimmissa tapauksissa lonkkamaljat ovat olleet epämuodostuneet / olemattomat.

Rakenteellisesti jakutianlaikojen yleisimpiä ongelmakohtia ovat heikot takaosat. Heikot takaosat ilmenevät liian suorina polvina ja kintereinä sekä pihtikinttuina. Myös etuosa voi olla liian kapea ja olka- ja kyynärkulmat riittämättömät. Takaosan ongelmat vaikuttavat myös liikkeisiin, joiden tulisi olla yhdensuuntaiset ja suorat. Nämä eivät yleensä aiheuta terveydellisiä haittoja. 

Jakutianlaikojen silmät ovat pääosin terveet, mutta muutamalla koiralla Suomessa on todettu glaukooma ja useammalla koiralla on löydetty silmätutkimuksessa glaukoomalle altistavia rakenteita. Glaukooma eli silmänpainetauti on monella rodulla perinnölliseksi oletettu silmäsairaus. 

Yksittäisiä täysin kuuroja / toispuoleisesti kuuroja koiria on tiedossa Euroopassa. Kyse ei ole kovin yleisestä ongelmasta, mutta sen olemassaolo on hyvä tiedostaa. Koiran kuuloa voi tutkia BAER-kuulotutkimuksella.

 Suomen Jakutianlaikayhdistys ry suosittelee koirille suoritettavan ainakin lonkkakuvauksen sekä silmätutkimuksen sisältäen gonioskopian.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Jakutianlaika sopii erinomaisesti aktiiviselle liikkujalle sekä koiraharrastuksista kiinnostuneelle. Se soveltuu myös seurakoiraksi, kunhan liikuntaa ja aktivointia tarjotaan riittävästi. Jakutianlaikat ovat yleensä erittäin lapsirakkaita, joten ne soveltuvat mainiosti myös lapsiperheisiin. Arktisena joka sään koirana jakutianlaika sopeutuu myös asumaan ympärivuotisesti ulkokoirana. Kerros- ja rivitalossa asuvien kannattaa ottaa huomioon yksilöllinen vaihtelu äänenkäytössä ja varautua mahdolliseen koulutustarpeeseen. Jakutianlaika soveltuu myös ensimmäiseksi koiraksi koulutettavuutensa ja luonteensa ansiosta.

Muuta

Uroksen säkäkorkeus on 55–59 cm ja nartun 53–57 cm rotumääritelmän mukaan. Suuria eroja säkäkorkeuksissa tosin löytyy. Kaikki värit ovat sallittuja kaksi- ja kolmivärisistä puhtaanvalkoiseen. Mustavalkoinen tai valkomusta on yleisin väritys. Vaikka pigmentittömät silmäluomet ovat normaalisti hylkäävä virhe, niin valkoisen värin kanssa ne ovat sallittuja. Silmät voivat olla siniset, ruskeat, kaksiväriset tai keskenään eriväriset.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

jakutianlaika

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
VUORENVARMAN VAHVELAINEN NOORA SASTAMALA 1 uros 22.03.2024 10.05.2024 1600 €
VUORENVARMAN VAHVELAINEN NOORA SASTAMALA 1 uros 25.04.2024 13.06.2024 1800 €
Yhteensä: 2 pentuetta 2 pentua