Image
porukka.jpg

Siperianhusky

21 pentua

Käyttötarkoitus

Siperianhusky on maailman paras puhdasrotuinen rekikoira. Se on keskikokoinen, nopeasti ja keveästi liikehtivä käyttökoira, joka työskentelee alkuperäisessä tehtävässään valjaissa erittäin kyvykkäästi, vetäen kevyttä kuormaa kohtalaisella nopeudella pitkiä matkoja.

Yleisimmät asiat terveydestä

Siperianhusky on huomattavan terve rotu eikä sillä yleensä esiinny invalidisoivia perinnöllisiä sairauksia. Elinvoimansa ja liikunnallisuutensa ansiosta siperianhuskyt ovat pitkäikäisiä koiria. Rodun terveyttä edistää jalostuskoirien aktiivinen rekikoirakäyttö ja käyttötestaus, sekä rotumääritelmän sallima vaihtelun laajuus. Silmäsairauksista siperianhuskyllä tavataan yleisimmin kaihia ja joskus esille tulee myös muita silmäsairauksia, kuten PHTVL ja PHPV, PRA, glaukooma eli silmänpainetauti ja CCD.

Muita terveydellisiä ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi epilepsia, allergiat ja syövät. Lonkkadysplasiaa on harvalla, yli 97 prosenttia tutkituista koirista on tervelonkkaisia. Koiran turkin tai silmien väreillä ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa.

Käyttäytyminen ja luonne

Siperianhusky on ystävällinen ja lempeä, mutta myös valpas ja seurallinen. Rodulla ei ole vahtikoiran omistushalua, se ei ole liian epäluuloinen vieraita kohtaan eikä tappelunhaluinen.Täysikasvuinen koira voi olla jossain määrin pidättyväinen ja omanarvontuntoinen. Sen älykkyys, käsiteltävyys ja innokkuus tekevät siitä miellyttävän seuralaisen ja työskentelyhaluisen käyttökoiran. Aktiivisena ja energisenä rotuna siperianhusky tarvitsee paljon liikuntaa ja tekemistä.

Siperianhusky on hyvin sosiaalinen ja laumaviettinen rotu, joka tarvitsee ainakin yhden lajitoverin. Yksinäinen siperianhusky on harvoin onnellinen.

Turkinhoito

Perushoidoltaan siperianhusky on helpohko. Ulkona asuvien koirien turkit hylkivät likaa ja yleensä puhdistuvat lähes itsestään. Karvanvaihtoaikoina arktisen koiran karvanlähtö on todella runsasta. Karvanvaihtoja on yleensä yhdestä kahteen vuodessa. Sisällä asuvat koirat eivät kehitä yhtä runsasta pohjavillaa kuin ulkokoirat, mutta myös ne vaihtavat säännöllisesti turkkinsa, jolloin pohjavilla leviää joka paikkaan, niin aamupuuroon kuin vaatteisiinkin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii?

On muistettava, että rotu on luotu rekikoiraksi. Se ei ole jalanlämmittäjä eikä pelkkä seurakoira vaan alkukantainen työkoira.Yhden tai kahden koiran kanssa voi harrastaa vaikkapa potkurin vetoa tai koirat voivat vetää hiihtäjää. Isommalla porukalla pääsee jo kokoamaan valjakkoa reen eteen.

Kerros- tai rivitalossa asuvien kannattaa huomioida myös se, että siperianhuskyt voivat käyttää ääntään paljonkin. Eetenkin turhautunut tai ahdistunut koira voi mekkaloida häiritsevän paljon. Jos harkitset rotua itsellesi, tutustu hyvin rodun eri sukulinjoihin löytääksesi itsellesi sopivimman koiran. Älä sorru hankkimaan siperianhuskya silmien tai turkinvärin perusteella, sillä tällöin teet tälle rekikoiralle karhunpalveluksen.

Teksti ja kuvat: Suomalainen Siperianhusky -seura ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

siperianhusky

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
MIRTHMAKER TUPPI HANNA POJANLUOMA 2 urosta 25.12.2023 17.02.2024 1000 €
SAN GAYA'S SUOMINEN INKA RAISIO 2 urosta, 1 naaras 17.03.2024 06.05.2024 1300 €
NOMAN'S EMPIRE KARMALUOTO MERVI UUSIKYLÄ 3 urosta, 4 naarasta 16.03.2024 04.05.2024 1500 €
KIRVAKERON RUUSUNEN EMMI JOHANNA 3 urosta, 6 naarasta 12.04.2024 31.05.2024 1000 €
Yhteensä: 4 pentuetta 21 pentua